E-bike - odličan izbor za veće udaljenosti

E-bike - odličan izbor za veće udaljenosti
objavljeno: 09.12.2016.

Čak i u zimskim mjesecima, kada je minus na termometru sastavni dio svakodnevice, mnogi od nas ne odustaju od vožnje biciklom.

 

Iako je nekima malo prehladno da sjednu na bicikl i odvezu se na neku dulju vožnju, posebice po planinama i brdima, za gradsku vožnju nije prehladno.

 

Pogotovo ako nemate alternativan prijevoz do posla.

 

No, čak i za najhrabrije, pedaliranje po niskim temperaturama može biti jako problematično, u koliko god dobroj i zavidnoj formi bilo naše tijelo.

 

Još ako svakog jutra morate prevaliti nekoliko kilometara do radnog mjesta, tada vam zasigurno nije lako.

 

No, pametna rješenja mogla bi biti upravo ono što vam treba.
 

tk16_lift_chicago_jeff-8241.jpg

 

Praktično rješenje

Američke kompanije Trek i Brezzer napravile su jednostavno i praktično rješenje za sve koje obožavaju bicikl i svjež zrak, a istovremeno nemaju dovoljno snage ili volje za dugotrajnim okretanjem pedala - električni bicikl iliti ga - e-bike.

 

E-bike je svakako skuplji od običnog bicikla, ali s druge strane njegova je cijena daleko niža od skutera ili motocikla, a pogotovo automobila.

 

Osim toga, i troškove energije za električni bicikl ne mogu se mjeriti s (pre)velikom potrošnjom motocikala i automobila.

 

Naime, električni bicikl u prosjeku, pretvoreno u kune, troši svega 50 lipa za 1 prijeđeni kilometar.

 

Ugodna vožnja bez znojenja

Pridodamo li tome vožnju biciklom po gradu bez stajanja i izbjegavanje prometnih gužvi, ugodnu vožnju bez znojenja i povećani radijus kretanja manje fizički spremnih, kupnja električnog bicikla nešto je što se itekako isplati.

 

Osim toga, kretanje vam nije ograničeno, štoviše imate jednako mogućnosti kao na normalnom biciklu, uz mogućnost da brže i sigurnije dođete na željeno mjesto i manje se oznojite, a dobra vijest je da vam nije potrebna vozačka dozvola ili registracija da bi njime upravljali.

 

Brži od običnog bicikla, a daleko manje troše energije od automobila i motocikala. Kraće gradske vožnje automobilom glavni su uzrok onečišćenja zraka, pa je električni bicikl odličan izbor po tom pitanju.
 

tk16_ds_neko_cambridge_jeff-8339.jpg

 

Tehničke karakteristike

E-bicikli dolaze s olovnim baterijama i punjačima. Svaka baterija ima najčešće 350 ciklusa punjenja.

 

Većina modela e-bicikala ima motore jačine 250W što je, prema regulativama EU-a, najveća dozvoljena jačina motora za električne bicikle.

 

Baterija se puni priključivanjem na standardnu utičnicu (220V), a praznoj bateriji potrebno je 6-8 sati kako bi se potpuno napunila.

 

Budući da je riječ o olovnim baterijama, nije potrebno potpuno isprazniti bateriju prije punjenja.

 

Učestalost punjenja baterije ovisi o učestalosti vožnje i prijeđenoj udaljenosti te drugim čimbenicima kao što je težina vozača, uvjeti na cesti i sl.
 

tk15_ebike_conduit_sandiego0968.jpg

 

E-bike vs. uzbrdica

E-bicikli su predviđeni za gradsku vožnju na ravnom terenu, ali i na uzbrdicama do najviše 10% nagiba.

 

Važno je imati na umu da se dugotrajnijom vožnjom na maksimalnim uzbrdicama smanjuje domet i maksimalna brzina bicikla zbog pojačanog trošenja baterije.

 

Razinu napunjenosti baterije možete u svakom trenutku pratiti.

 

Kada se baterija potroši na približno 1/3 svog kapaciteta, svaki e-bike će automatski smanjiti maksimalnu brzinu vožnje kako bi omogućio što veći domet prije konačnog pražnjenja. Dakle, baterija se neće odjednom potpuno isprazniti tijekom vožnje.
 

e-bike_rog_joma.JPG

 

Domet do 50km
S obzirom na bateriju i njezin kapacitet, maksimalni domet e-bicikala je 50km, ali ovisi o nekoliko čimbenika:

 

  • težini vozača,
  • uvjetima na cesti,
  • načinu vožnje.
  • Dakle, ako niste u najboljim godinama ili u tjelesnoj kondiciji da možete svakodnevno klačiti nekoliko kilometara, a u istom trenutku želite biti dio velike biciklističke zajednice, e-bike je dobitna varijanta za vas.

 

Zavirite u ponudu Rog Joma web shopa i pronađite što vas zanima.

 

Vidimo se :)!

skrolaj na vrh