Pazite na sebe i druge u prometu - vozite bicikl bez glazbe i slušalica

Pazite na sebe i druge u prometu - vozite bicikl bez glazbe i slušalica
objavljeno: 02.09.2016.

Bilo da se radi o vožnji bicikla na posao, na more ili kakvoj drugoj rekreativnoj vožnji, mnogi od nas često to rade slušajući glazbu.


Ipak, trebali bismo voditi računa kako takvo ponašanje, može uzrokovati ozbiljne posljedice.

 

Naime, vožnja bicikla uz slušanje glazbe preko slušalica usporediva je s vožnjom automobila uz koncentraciju alkohola od 0,5 promila. Istraživanje iz 2012. pokazalo da je broj ozlijeđenih i smrtno stradalih u takvim nesrećama u posljednjih šest godina porastao za čak 300 posto!

 

Na samo da smo vozeći bicikl sa slušalicama u ušima manje koncentrirani i povećava se vrijeme naše reakcije u prometu, već postoji velika šansa da nećemo čuti druga vozila u prometu, a tako se, nažalost, događaju tragedije.

 

Posebice to vrijedi za djecu.

 

rsz_bicikl_slus_alice5.jpg
Premalo vodimo računa kako vožnja sa slušalicama na ušima može uzrokovati ozbiljne posljedice

 

500 kuna kazne za mobitel

Što kaže zakon?

 

Neki će reći nažalost, ali iznosom od 500 kuna, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, možete biti kažnjeni samo ako vas policija za vrijeme bicikliranja uhvati da istovremeno u ruci držite mobitel i razgovarate ili tipkate.

 

Ako imate slušalice ili drugi hands-free uređaj slobodno možete voziti bicikli i razgovarati na mobitel, bez straha od zakona.

 

Dakle, po džepu vas nitko direktno neće udariti, ali da je opasno - to svakako.

 

Jer slušalice u ušima i glasna glazba odličan su način kako potencijalnu opasnost ne uočiti na vrijeme i kako se bezbrižna poslijepodnevna vožnja može itekako loše završiti.

 

Osim vida - potreban vam je i sluh

Za sigurnu vožnju, pokušajte se dakle odviknuti od ove potencijalno vrlo opasne navike.

 

Kako biste za vrijeme vožnje biciklom na vrijeme spazili osobna vozila, vlak ili tramvaj, neophodan vam je, osim vida, i dobar sluh.

 

Jedan vozač tramvaja iz Osijeka dao je jako dobar primjer iz vlastitog života koji bi trebao biti na pameti svima koji još uvijek pedaliraju i slušaju glazbu.

 

“Svaki dan se srećem sa situacijom kada nailazim tramvajem na križanje na kojem stoji biciklist preblizu pruzi i ja uporno zvonim jer imam izazov zaustaviti vozilo težine 14 tona, a oni ne reagiraju jer ne čuju zvono upozorenja. Isto tako postoje situacije gdje biciklist vozi usporedno sa mnom i bez naznake promjene smjera skrene pred mene jer želi prijeći cestu, a ne čuje me jer sluša glazbu. Ne mogu opisati osjećaj u tom momentu i misli koje mi prolaze glavom. Kada uspijem zaustaviti vozilo ili netko tko stoji pored bicikliste ga upozori lupkanjem po ramenu osjećam veliko olakšanje. Znam da ovo nije baš puno ljubavi prema biciklistima, ali je apel i poziv u pomoć. Trebalo bi upozoriti bicikliste na ovo ponašanje i možda tako spasiti nečiji život.”

 

Ne dovodite se u opasnost

Svaki put kada vozimo bicikl i ne osluškujemo prostor, odnosno kompletan promet oko sebe, dovodimo se u veliku opasnost.


Zapravo, prije nego što vidimo najčešći izvor opasnosti – nadolazeće vozilo – često ga prvo čujemo.


Eliminiranjem osjeta sluha tijekom vožnje biciklom uskraćujemo sebi i drugima sigurnost.


plantronics_backbeat.jpg
Kako biste na vrijeme spazili auto, vlak ili tramvaj, neophodan vam je, osim vida, i dobar sluh


Osim toga, još od davnina poznat je utjecaj glazbe na oblikovanje ljudskog ponašanja.

 

Suvremena znanost još je više istražila i dokazala te fenomene.

 

Primjerice, klasična glazba nas može potaknuti na sanjarenje, a žestoki i brzi ritmovi na agresivniju vožnju, a ni jedno ni drugo ne predstavljaju poželjno ponašanje u prometu.

 

Glazba u srcu, vožnja sigurna

Ako baš ne možete bez glazbe i slušalica tijekom vožnje, imajte svakako na umu da ne pojačate glasnoću do kraja, na najjače, već da između taktova omiljenih pjesama čujete što se događa u stvarnom svijetu.


Osim toga, možete uživati u glazbi i sa samo jednom slušalicom, što će dodatno povećati vašu sigurnost tijekom vožnje.


Neka glazba bude u vašem srcu. Slušajte šum vjetra kroz krošnje drveća, žubor potoka ili pjev ptica.

 

Mislim iskreno da je ugodnije. Sigurnije - svakako!

 

Ako trebate savjet ili neki dio opreme koji će povećati sigurnost vaše vožnje bicikla, slobodno se javite Rog Joma ekipi.

skrolaj na vrh