8 hladnih savjeta za bicikliranje po ljetnim vrućinama

8 hladnih savjeta za bicikliranje po ljetnim vrućinama
objavljeno: 04.08.2017.

Ljeto je već neko vrijeme s nama, a tek je krajem prošlog mjeseca sunce pokazalo svoje pravo lice.

 

No unatoč vrućinama, ne možemo se ne složiti kako je ovo jedno od boljih razdoblja za bicikliranje. Mali su izgledi za kišu, od snijega nema ni S, a vožnja pod plavim nebom i kroz šaroliki pejzaž… ma nema toga čime bi se ovo iskustvo moglo zamijeniti.

 

No s ovim savršenstvom dolaze i izazovi - visoke temperature. Naravno, nitko se ne žali zbog porasta temperature i vedrog vremena nakon tolikih pljuskova i duge zime, ali to ne znači da bicikliranje po vrućinama ne donosi i izazove.

 

Loša strana sunca - eliminirajte vrućinu s tijela

 

Poprečno-prugasto (skeletno) mišićno tkivo čini najveći dio mase ljudskog tijela i od njega su građeni mišići vezani uz kosti, npr. mišići trupa, gornjih i donjih udova, lica, vrata, jezika, nepca i drugih dijelova tijela.

 

Ovo mišićno tkivo koristi samo oko 25 posto energije koju tijelo ima na raspolaganje, a ostalih 75 posto se oslobađa u obliku topline tijekom bicikliranja. Ova proizvodnja topline može svakih pet do osam minuta potencijalno povećati tjelesnu temperaturu za gotovo 2 stupnja Celzijusa.

 

Ako se tijelo nije prilagodilo tom stanju, trening će biti ograničen na svega 20-ak minuta jer će već tada povišena tjelesna temperatura uzeti svoj danak, tj. uzrokovati umor. Pa ako želite odraditi trening dulji od 20-ak minuta, ovu toplinu potrebno je rasporediti po cijelom tijelu.

 

U nadi da će ostatak ljeta biti toplo i suho, evo nekoliko savjeta koji će pomoći da uživate u treniranju bez ikakvih negativnih nuspojava od vrućine.

 

1. Prvo pravilo: hidratizirajte se

 

U vrućim danima znojit ćete više, pa je bitno izbjeći dehidraciju koja negativno utječe na fizičku snagu i koja vas čini umornim.


A vjerovali ili ne, nije potrebno puno da dođe do dehidracije: ako ste žedni, već ste dehidrirani. Možete mjeriti razinu hidratacije po boji urina: ako je svijetle boje, sve je u redu, no ako je žućkaste tada morate piti mnogo više.

 

hidratacija-voda.jpg

 

Kako bi izbjegli dehidraciju, za početak razmislite koliki ćete put prevaliti i uzmite 500-1000 ml vode po satu vožnje. Tijekom bicikliranja često pijte vodu u malim gutljajima kako bi organizam imao stalan protok tekućina.

 

Za duge vožnje, razmislite i o energetskim napitcima, tabletama ili prahu kako bi zamijenili sve potrošene elektrolite, soli i druge hranjive tvari izgubljene znojenjem.

 

2. Namažite se kremom za sunčanje

 

Ne bismo trebali posebno isticati kako je tijekom sunčanih dana neizmjerno važno zaštiti se kremom za sunčanje. No, dok je to prva stvar koja vam dođe na pamet kada idete na plažu, malo tko se sjeti namazati se i prije bicikliranja.


Potražite kremu za sunčanje s visokim faktorom i po mogućnosti vodootpornu jer ćete se tijekom treninga mnogo znojiti. Preporučujemo da i sa sobom uzmete male paketiće kreme za sunčanje tako da se i tijekom malih pauza možete dodatno zaštiti.

 

Najvažnija područja su ona s tankom kožom - nos, uši, obrazi i ruke. Nemojte zaboraviti namazati i listove na nogama jer se sunčeva svjetlost odbija od asfalta i jako je moguće da izgorite.

 

3. Nosite laganu odjeću

 

Pamučna široka odjeća možda se čini odličnom idejom, ali nije. Zapravo je zlatno pravilo kod odabira odjeće za ljetno bicikliranje je mesh materijal. A to nije vrsta tkanine već način na koji se vlakna tkaju - veliki broj tankih vlakana pletu se tako da stvaraju veliki broj malih rupica.

 

biciklisticka-odjeca-2.jpg

 

Tako biciklistička majica posebno dizajnirana za vruće vrijeme ima mesh materijal na točno određenim mjestima gdje je pojačano znojenje.


Što se tiče biciklističkih hlača, postoji samo jedno pravilo - što kraće to bolje. Najbolje su hlače na tregere ili one koje nemaju donju gumicu koja zna stezati i žuljati, a hlače ostaju na istom mjestu. Ovdje bi svakako preporučili Bontrager hlače.

 

4. Nemojte zaboraviti jesti

 

Lako je zaboraviti jesti po ljetnim vrućinama i često nećete imati ni apetita. No pokušajte tijekom vožnje grickati grickalice s visokim udjelom ugljikohidrata (orašasti plodovi, banane, energetske pločice). Dat će vam dodatnu energiju i snagu za dalje.

 

5. Zaštite se protiv komarci i krpelja

 

Zora i sumrak je vrijeme kada ima najviše komaraca i krpelja. Pa ako na vožnju krećete u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima, zaštite se repelentom protiv komarci i krpelja.

 

Ili vozite što je brže moguće :p

 

6. Nemojte zaboraviti sunčane naočale za biciklizam

 

Vožnja po neumornom suncu može biti naporna za oči, a UV zrake mogu ih dugoročno oštetiti. Zato je potrebno odabrati i kvalitetne biciklističke naočale koje zadovoljavaju sve vaše potrebe.

 

biciklisticke-naocale-2.jpg

 

Kako bi stajale što sigurnije, većina sportskih naočala ima mekane i savitljive dijelove koji idu iza ušiju i stakla premazana zaštitnim premazom za zaštitu od prašine, kamenčića, UV zraka te za ublažavanje iznenadnog bljeska uzrokovanog naglim promjenama svjetla i sjene.

 

Na nekim se naočalama mogu mijenjati i stakla. Tako će:


- Prozirna stakla propustiti 92% svjetlosti - idealne za sumrak i noćne vožnje
- Narančasta stakla propustiti 70% svjetlosti - idealne za maglu i snijeg
- Zatamnjena stakla propustiti 22% svjetlosti - stvaraju prirodno vidno polje
- Višeslojna stakla propustiti 18% svjetlosti - pojačavaju kontrast i odlične su za zaštitu od infracrvenih zraka
- Fotokromatska stakla - automatski se prilagođavaju svim vremenskim uvjetima. Pritiskom na gumb, stakla postaju tamnija i smanjuju postotak prolaska svjetlosti.

 

7. Biciklistička kaciga glavu čuva

 

Biciklističke kacige dizajnirane su za vašu sigurnost i udobnost. No, osim što vas štite od ozljeda, štite vas i od toplotnog udara. Male rupice na kacigi su zapravo ventilacijski otvori kroz koje dolazi osvježavajući zrak do vaše glave.

 

Za one koji su kosom siromašniji preporučujemo da glavu zaštite kremom za sunčanje i stave maramu ili kacigu za ljetne vrućine.

 

8. Dobra priprema je najbitnija

 

Planiranje rute unaprijed i otkrivanje lokacija najbližih trgovina, kafića i prirodnih izvora vode može biti od velike pomoći tijekom vožnje. Jer ako vam ponestane vode, u bilo kojem trenutku ćete znati doći do nje.

 

Isplanirajte i opciju B. Pogledajte kako možete skratiti planiranu rutu u slučaju da vam postane slabo ili vam iznenada ponestane snage. Isto tako, za svaki slučaj obavijestite prijatelje o ruti koju ćete voziti.


A da bi bili spremni za bilo koje zavrzlame, opremite bicikl i sebe u našim dućanima :) Dođite u jedan od naših dućana ili pogledajte online ponudu na webu :)

 

Imamo šarolik izbor odjeće, obuće, sunčanih naočala, bicikala i opreme za bicikl.

 

Na vama je da izaberete ono najbolje za vas.

 

Mi vas čekamo :)

skrolaj na vrh