Vruće je! Najbolja odjeća za znojenje na biciklu

Vruće je! Najbolja odjeća za znojenje na biciklu
objavljeno: 02.06.2017.

Ljeto nije ni počelo, a već je postalo gadno vruće. Pakirate dodatnu boce za vode za trening i pokušavate planirati rutu treninga koja uključuje pedaliranje po cestama uz šumu.

 

Nećemo vas tješiti, kada počne pravo ljeto postat će još gore. Kamen i asfalt užarit će se, a uz visoke temperature treninge će ometati i vlaga. Znate one dana kada od pritiska ne možete disati, a treba se uspeti na brdo?

 

Kada pedalirate po vrućini, znojite se. To znate. No kada zaprži sunce to znači da voda nestaje i iz vaših očiju i iz usta. Upravo zato se osjećate žedno svakih pet minuta kada okrećete pedale prema suncu.

 

Dovoljno vode na putu jedna je stvar na koju trebate obratiti pozornost. Druga stvar koju morate pametno birati je biciklistička odjeća za ljetne treninge.


A zlatno pravilo kod odabira odjeće je mesh materijal. A to nije vrste tkanine već način na koji se vlakna tkaju - veliki broj tankih vlakana pletu se na način da stvaraju velik broj malih rupica. 

 

Biciklistička potkošulja protiv vrućine

Kako bi ostali što hladniji tijekom vala vrućine pokušajte nositi potkošulju. Ne, nismo poludjeli. Ne bi trebali nositi klasičnu bijelu potkošulju već laganu majicu od sintetičkih vlakana.

 

Mesh materijal pomoći će vam ispratiti van kapljice znoja s kože, a kada birate - trebali bi izabrati majicu dizajniranu baš za vrućine.

 

Naravno, bilo bi dobro kada bi našli takvu majicu bez rukava, baš kao potkošulju, pa na nju dodali majicu s rukavima. U tom slučaju majica koja se stavlja preko mesh potkošulje trebala bi biti široka. U slučaju da nosite uske biciklističke majice ne stavljajte potkošulje, moglo bi vas dosta nažuljati.

 

Biciklističke majice za ljeto

Pamučna široka majica možda vam se čini odličnom idejom za vruće dane. Ali nije. Uski dresovi posebno dizajnirani za jako toplo vrijeme bolje će vas rashladiti.


Majice dizajnirane za vruće uspone imaju mesh materijal na točno određenim mjestima gdje je pojačano znojenje. Kada birate majice za ljetne treninge, birajte one sa zatvaračem. To vam ostavlja mogućnost da zatvarače spuštate prema dolje kad vam je jako vruće te se dodatno želite rashladiti. 

 

majica-bicikl.jpg
Majica sa zatvaračem, bolje rashlađivanje

 

Postoje i majice s UV zaštitom za bicikliste koji su poprilično osjetljivi na sunce. Plus kod takve odjeće je naravno to što morate mazati sve što nije pokriveno majicom :)

 

Biciklističke tajice za ljeto

Kako odabrati biciklističke hlače za ljeto? Postoji samo jedno pravilo: što kraće to bolje.

Ako vozite sigurno znate koliko je udobnije voziti s hlačama na tregere.


biciklisticke-tajice.jpg

Hlače na tregere dolaze i u kratkoj ljetnoj verziji

 

Bontrager hlače  nemaju donju gumicu koja zna stezati, a hlače ostaju na istom mjestu. Onaj mesh materijal kojeg smo spominjali na početku dio je i ljetnih bicka, a uz njega se manje znojite. Pojedini modeli od mesha imaju i tregere pa se biciklist manje znoji. 

 

Ljetne tenisice za bicikl

Kada trčite dugo vaša stopala se od pritiska proširuju i postaju veća, zato uvijek treba imati malo veće tenisice. No stopala se proširuju i kada pedalirate po vrućini - ako niste znali.

 

Ljetne tenisice za bicikl zato bi trebale biti barem pola broja veće i imati dosta rupica za ventilaciju.

Što više vjetra dospije na vaše noge to ćete se bolje osjećati. Jedne od idealnih ljetnih tenisica su Bontrager Hilo RXL model koji će zadovoljiti svakog triatlonca. Gornji dio napravljen je od mikrovlakana i mesh materijala, a kroz donji dio tenisice napravljene su rupice s ventilacijom.

 

 ljetne-tenisice.jpg

Kada je vruće stopala se šire, tenisice za pedaliranje trebaju biti lagane i prozračne

 

Biciklistička kaciga za ljeto

Bez kacige ne možete se voziti, pogotovo van grada velikim brzinama. Ljetno pravilo kod kaciga je: što više rupa kroz koje prolazi zrak, to bolje.

Neki se kunu da je bolje staviti i traku ili maramu na glavu tijekom vožnje kako bi pokupila znoj s glave.

Ne znamo je li to dobra ideja. Stavljanje još nečega ispod kacige na plus 30. Uf! Odlučite sami.


Mali zaključak o odjeći za ljetne dane

Pazite kako se oblačite tijekom ljeta, odjeća bi vas zaista mogla zaštititi od toplotnog udara. Kratke hlače i majica kratkih rukava koja omogućava protok zraka pomoći će vam da se bolje osjećate na biciklu, a kaciga kroz koju puše vjetar i tenisice od prozračnih materijala mogu skinuti koji stupanj.

 

Ako vam baš bude jaaaako vruće možete se i ovako odjenuti:

 

 jako-vruce-na-biciklu.jpg

 

I ne zaboravite, ne krećite nikud bez dovoljno vode i sunčanih naočala. 

 

Potraži ljetnu odjeću u Rog Jomi

 

skrolaj na vrh