Biciklom po osvježenje u planine

Biciklom po osvježenje u planine
objavljeno: 28.10.2016.

Kada vam je dosta svega, mir, tišinu i punjenje baterija pronađite u planinama.

 

A kako je najbolje doći tamo nego na biciklu.

 

Daleko od gradske vreve, gužve, naporne i napete svakodnevice te nadasve stresnih situacija, priroda će vam pružiti odmor za dušu, ali i tijelo.

 

No imajte na umu da takva vožnja nije za svakoga, pa je potrebno biti u dobroj fizičkoj i psihičkoj formi kako bi vožnja bila što sigurnija, a vaša izvedba na biciklu što bolja.

 

Brdske i šumske puteljke moći ćete osvojiti samo s dobrim treningom, ali nemojte zaboraviti i adekvatan bicikl.

 

dm_trekpowerfly_143.jpg


Popularnost ove relativno mlade grane biciklizma, kako u rekreativnom, tako i u natjecateljskom smislu, u neprestanom je porastu, a sam brdski bicikl, zbog svoje robusnosti, udobnosti i praktičnog dizajna, sve više iz svakodnevne uporabe istiskuje druge vrste bicikala.

 

Štoviše, velika većina korisnika uopće ne koristi brdski bicikl samo kao sportski rekvizit, već i kao prijevozno sredstvo u svakodnevici, poput odlaska na posao ili slično.

 

Ne podcjenjujte planinu
Budući da planine nikada ne treba podcjenjivati, morate biti spremni puno prije samog savladavanja prirode.

 

Osim toga, ‘naoružajte’ se dodatnom opremom i potrebnim odjevnim predmetima, a nije na odmet razmisliti o hrani koju biste trebali uzeti sa sobom na zahtjevno putovanje.

 

Evo nekoliko razloga zašto biste biciklom trebali ići u prirodu i planine:

- opuštanje i relaksacija;
- stapanje s prirodom;
- antistresno djelovanje;

  • - zdravlje;

- zadržavanje i poboljšanje psihofizičke kondicije.


dm_trekpowerfly_266_edit.jpg


Prije kretanja na dug put, dobro je razmotriti neke osnovne stvari o kojima će cijeli put ovisiti.

 

Postoje osnovna pravila koja ne smijete zaboraviti; nikada, kao što smo rekli, ne podcjenjujte planine, jer priroda je nepredvidiva i moćnija od vas.

 

U visinama je rjeđi zrak

Kada se odlučite za dugi put, provjerite da bude dobra vremenska prognoza. Vrijeme se vrlo brzo može promijeniti, stoga imajte to u vidu.

 

Duži putevi iziskuju bolju fizičku spremnu, no morate uzeti u obzir i vašu visinu.

 

Što je čovjek viši, tijelo teže funkcionira. Tijelo treba više tekućine i teže se krećemo kroz rjeđi zrak.

 

Ako u jednom trenutku osjećate da tijelo više nije vitalno, usporite i pijte više tekućine.

 

Kako pripremiti tijelo za put?

Svakako moramo paziti na naše tijelo tijekom cijele godine i održavati ga redovitim vježbanjem.

 

Ako se bavite samo biciklizmom, trebali biste uvesti i treninge snage u teretani te naravno, s vremena na vrijeme, trening plivanja i/ili trčanja.

 

Prije kretanja na cjelodnevni ili višednevni put, pogotovo ako se biciklom upućujete s kopna prema Jadranu, morate fizički pripremiti svoje tijelo.

 

Kao što smo ranije naveli, pametno isplanirajte količinu i vrstu hrane koju je dobro uzeti sa sobom na duža biciklistička putovanja.

 

Vode neka vam ni u kom slučaju ne nedostaje.


dm_trekpowerfly_259_edit.jpg


Dodatna oprema za bicikl

Dodatna oprema svakako podrazumijeva, uz kvalitetan brdski bicikl, kacigu, svjetlo ili čak bateriju, sunčane naočale (budući da su UV zračenja na visinama puno jača), reflektirajući prsluk, eventualno i bisage

 

Prije polaska, dobro provjerite sve vitalne dijelove bicikla, kotače, gume, kočnice, mjenjač brzina i ostalo kako ne biste imali neželjenih situacija.

 

Uzmite sa sobom rezervnu unutarnju gumu, tj. zračnicu, je šuma je prepuna nepredvidivog terena s kamenjem i granama koje mogu probušiti vašu gumu.

 

Uz standardnu biciklističku odjeću; tajice, usku termo majicu i ostalo, nosite udobnu odjeću od laganih materijala koji 'dišu' i koji se mogu brzo osušiti.

 

Prva pomoć i old school mapa

Stvari koje morate imati u torbi kada krećete biciklom na povišeni teren kao što je brežuljak ili planina, je i prva pomoć. Dakle, flasteri, zavoj, oblog i povez neka svakako budu u ruksaku.

 

Uz sve suvremene gadgete, GPS uređaje na mobitelima i druge aplikacije na pametnim telefonima, imajte uza sebe uvijek kartu u tiskanom izdanju.

 

Osim što je old school, mapa bi mogla doista biti od velike koristi ako u šumi ostanete bez baterije ili signala.

 

Kada je o lokaciji riječ, tu vam prepuštamo odluku jer su mogućnosti u Lijepoj Našoj odista nevjerojatne.


danuser_trekpowerfly_0292.jpg


Svaki dio naše prekrasne domovine odiše svojim posebnostima, a najveća je prednost što pronaći oazu mira i tišine neviđenih prirodnih ljepota nije nimalo težak zadatak.

 

Mnogi ekološki odgovorni biciklisti aktivno sudjeluju u održavanju svojih omiljenih staza pa mnoge destinacije imaju i riješenu biciklističke rute.

 

Dakle, pamet u glavu i u planine.

 

Trebate li pomoć, Rog Joma ekipa vas čeka.

skrolaj na vrh