5 najčešćih ozljeda rekreativnih biciklista i kako ih spriječiti

5 najčešćih ozljeda rekreativnih biciklista i kako ih spriječiti
objavljeno: 23.01.2019.

Sjećate li se svojih prvih vožnja biciklom?

 

Tada ste vjerojatno bili mladi. Možda još niste krenuli u školu, a definitivno ste bili zdraviji i mogli izvoditi vratolomije. Nasloniti se na rampu, otvoriti limenku kole i natrpati usta Čunga-Lungom tada je bio vrhunac vožnje na plavom Ponyju. Bolovi u leđima ili trnci u rukama? To nije postojalo.

 

A kako je danas? Kolu ste valjda zamijenili vodom ili pivom, a Čunga-Lungu proteinskim pločicama. A mladost? Otišla. Zamijenili je bolovi u vratu, tetivama, koljenima… Postali ste manje fleksibilni, a Ponyja zamijenili biciklom naprednije arhitekture koja će vam uzrokovati bolove ako je ne naučite pravilno koristiti.

 

Naime, oblik rame i upravljača, a ponekad i materijal sjedala ili biciklističke opreme zaslužni su za bolove koje osjećate tijekom vožnje.

 

pony-bicikl.jpg 

 

Nadamo se da smo vas sada malo ohrabrili. Pročitajte popis i naučite kako spriječiti ozljede jer ipak niste toliko stari kao što ste se osjećali čitajući uvodne retke. ;)

 

1. Bolovi u donjem dijelu leđa

 

Bolovi u leđima jedna je od najčešćih ozljeda uzrokovanih arhitekturom bicikla, odnosno njenim pogrešnim korištenjem. Naime, ako je gornja cijev bicikla predugačka, imat ćete osjećaj kao da se stalno protežete do upravljača. Zato su veličine bicikla, odnosno rame prilagođene prema visini osobe.

 

Sjednite na bicikl i pokušajte se ispružiti do upravljača. Ako se previše protežete, bicikl je možda malo prevelik za vas. Također pokušajte odmoriti ruke na upravljaču - ako malo presavinete ruke u laktovima, a prsti vam više ne dotiču upravljač ili upravljač jedva dotičete vrhovima prstiju, vaš je bicikl također malo prevelik za vas.

 

 bicikl-magla-zima.jpg

 

I upravljač podešen previsoko ili prenisko može vas natjerati da malo više ispružite ruke. Isprobajte savršenu visinu i dopustite tijelu da pronađe prirodan položaj koji mu najbolje odgovara.

 

2. Bolovi u Ahilovoj tetivi

 

Osim bolova u leđima, veličina rame koja nije prilagođena vašoj visini, može uzrokovati i bolove u Ahilovoj tetivi. Naime, ako je rama previsoka, a sjedalo podešeno previsoko, jedva ćete dosezati do pedala i tako istezati tetivu.

 

Da biste odabrali savršenu veličinu rame, prvo pokušajte prekoračiti gornju cijev. Ako stojite normalno, bez da sjedite na njoj, visina rame trebala bi vam odgovarati. Sljedeći korak je podešavanje sjedala. Sjednite na bicikl i spustite pedalu do kraja.

    • Ako je dotičete samo prstima, visina sjedala je previsoka.
    • Ako petom dotičete pedalu, a noga vam je pritom ispružena, visina sjedala je pogođena.
    • No, ako petom dotičete pedalu, a noga vam je pritom presavijena u koljenu, sjedalo ste postavili prenisko, a tako možete “zaraditi” jedan sasvim novi krug ozljeda.
drustvo-biciklista-voznja.jpg

Još jedan način da doznate da je vaše sjedalo postavljeno previsoko je ljuljanje u bokovima kada sjedite na biciklu. Možete očekivati istegnuće Ahilove tetive. A kada dođe do toga, stavite led i popijte Ibuprofen. I svakako podesite visinu sjedala koja vam odgovara.

 

3. Bolovi u koljenu

 

Staro se ne biste trebali osjećati niti zbog bolova u koljenu koji također mogu biti uzrok pogrešno postavljenog sjedala. I to onog postavljenog prenisko. Zato, ako se uputite na malo duži put, pripremite se i postavite sjedalo na optimalnu visinu.

 

Osim sjedala, bolove u koljenima može vam uzrokovati preduga i prebrza vožnja u najvišem stupnju prijenosa. Kvadricepsi tada postaju preopterećeni i umorni, a njihova nedovoljna fleksibilnost i neravnomjerna preraspodjela snage naprežu tetivu i istežu bočne ligamente u koljenu.

 

bol-u-koljenu.jpg

 

Da biste spriječili bolove u koljenu, tijekom vožnje mijenjajte ritam i stupanj prijenosa.


4. Bolovi zbog sjedenja na biciklu

 

Sjedalo može biti još jedan uzrok bolova koji osjećate prilikom dužeg pedaliranja. Radi se o bolovima kostiju zbog vožnje na preuskom ili preširokom sjedalu. Preširoko sjedalo može uzrokovati trenje i neugodno trljanje, dok ćete preusko sjedalo prepoznati po tome jer će pritiskati vaše osjetljive dijelove.

 

Zato je pronalazak udobnog sjedala od posebne važnosti za svakog biciklista, a njegova struktura trebala bi ovisiti o geometriji vašeg tijela. Neke trgovine biciklističkom opremom imaju specifične alate za izračun mjera najboljeg sjedala za vas, a sjedala možete često i sami isprobati.

 

udobno-sjedalo.jpg

 

Da bi vam bilo lakše, u biciklističke hlače uvijek možete dodati jastučiće za udobnost ili nabaviti navlaku za sjedalo sa spužvastim umecima.

 

5.Trnci u prstima nogu i ruku

 

Trnci u prstima često su razlog cirkulacije i neugodnog položaja. Često ih nazivaju i mravljenjem, a može se javiti tijekom tjelovježbe i ponavljanja istih pokreta više puta zaredom. Osjećaju ih i biciklisti, posebno nakon što prođu puno milja.

 

Osim fizičkog napora, moguće je da imate i premale obuću koja pritišće vaša otečena stopala. Naime, ako cipela ne dopušta oticanje stopala dok se vozite, pritisnut će živce i uzrokovati mrave. Otpustite remen, žnirance ili jednostavno nabavite broj veću, udobnu biciklističku cipelu.

 

biciklisticke-cipele-rukavice.jpg 

 

I trnci u prstima događaju se iz istog razloga, samo što vašu ruku sada pritišće biciklistička rukavica koja je previše stegnuta. A možda ste samo pogrešno postavili upravljač. Naime, ako previše prenosite težinu tijela prema naprijed, stvarate pritisak na živce u šakama. Povisite malo upravljač i nabavite rukavice sa zaštitnim gelom.

 

Joker: Bolovi cijelog tijela

 

Ako svoj problem niste našli na ovom popisu ili vas jednostavno nakon bicikliranja boli sve, bez obzira na opremu, onda vjerojatno niste iz doba Čunga-Lunge već Bazooke, a u tom slučaju potičemo svaki vaš prijeđeni kilometar. Malo vožnje, malo odmora i sve će biti u redu.

 

Samo naprijed, ekipa iz Rog Jome je uz vas! :)

 

skrolaj na vrh