Savjeti za održavanje električnog bicikla

Savjeti za održavanje električnog bicikla
objavljeno: 31.07.2018.

Jeste li imali priliku voziti električni bicikl?

 

Za one koji još nisu doživjeli taj osjećaj, možda je najvažnije spomenuti da vožnjom na električnom biciklu možete postići brzinu od 25 km/h, koja može potrajati i do 100 sati bez ponovnog punjenja baterije.

 

Njegova prednost pred "običnim" biciklom je upravo trajanje baterije pa se bez problema možete uputiti na cjelodnevno bicikliranje i istražiti prirodu na svježem zraku bez da vam bicikl stane. Jednostavno je, kada se umorite od pedaliranja, vožnju će preuzeti vaš bicikl.

 

Odrzavanje-e-bicikla.png

 

No međutim, vožnja može trajati će kraće ako električni bicikl ne održavate.

 

Kao i svaki drugi bicikl, i električni treba maziti i paziti. To i nije tako veliki problem kod strastvenih vozača koji zaista znaju cijeniti svoju srodnu dušu. ;)

 

Svi ostali trebali bi pročitati upute kako održavati električni bicikl.

 

Baterija je najvažnija

 

Novi električni bicikli više ne rade na principu punjenja baterije pedaliranjem, već nakon što se baterija isprazni, električni bicikl postaje “običan”.

 

No, da bi ta baterija što duže trajala, potrebno je obratiti pažnju na punjenje i održavanje bicikla.

 

Prije prvog korištenja bicikla preporučuje se puniti ga do kraja, sve dok se ne upali zelena lampica, a nakon prvog punjenja bateriju je potrebno do kraja isprazniti. Nakon toga dozvoljeno je samo bezbrižno dopunjavanje.

 

Da bi uštedjeli potrošnju energije, vodite brigu o prljavštini i tome jesu li gume napumpane. Naime, situacije poput praznih guma ili neodržavanja motora mogu dodatno usporiti brzinu i uskraćuju vam vrijeme vožnje.

 

Savjeti za čišćenje električnog bicikla

 

Kao i za automobil, skuter ili motocikl, i za električni bicikl vrijede ista pravila - ako ga više koristiš, češće ga očisti.

 

Električni dijelovi bicikla su osjetljivi i nisu podložni vodi u jakom mlazu. Puno vode također može oštetiti električne dijelove, a voda nikako ne bi smjela doći do baterije.

 

Čišćenju bicikla stoga je potrebno pristupiti pažljivo i detaljno te ga nakon pranja osušiti na suncu ili pomoću suhe krpice.

 

Kod sušenja na suncu također vodite brigu jer previše sunca može uzrokovati pregrijavanje motora, kao što i hladnoća može uzrokovati smrzavanje pa pripazite na vremenske uvjete i ne izlažite bicikl prekomjerno kiši i snijegu.

 

Na sunce treba pripaziti i tijekom vožnje jer se baterija može pregrijati, a kontrolni elektronički sklop tada ćr smanjiti isporuku struje kako bi snizio temperaturu baterije. Ako vozite na visokim temperaturama (iako vam to ne preporučujemo zbog zdravlja), zaštitite bateriju kako se ne bi dodatno zagrijavala.

 

Prilikom čišćenja bicikla obratite pozornost na sljedeće:

• Uobičajeno čišćenje. Redovito odstranjujte pijesak, prašinu i ostatke prljavštine kako ne bi ušli u motor.

• Koristite masti i ulja. Oni služe za podmazivanje i nesmetano pokretanje mehaničkih dijelova bicikla. Ako često koristite bicikl, mehaničke dijelove podmazujte jednom tjedno.
• Provjera dijelova. Čišćenje bicikla služi i za provjeru dijelova. Zategnite vijke, provjerite tlak u gumama i disk kočnice.
• Servisirajte bicikl. Ako primijetite kvarove, oštećenja ili vam se dogodi da pojedini dijelovi zahrđaju, odvezite bicikl ovlaštenom serviseru.

 

Za čišćenje bicikla preporučujemo muc-off ponudu proizvoda koja uključuje proizvode za čišćenje svih dijelova “običnog” bicikla, a mogu se koristiti i za električne bicikle.


set-za-ciscenje-bicikla.jpg

 

MUC-OFF proizvode možete koristiti ovim redoslijedom:

1. MUC-OFF DRIVETRAIN CLEANER - pošpricajte zupčanik i kotače kako bi uklonili prljavštinu i masnoće, a nakon toga laganim mlazom operite površinski sloj prljavštine na čitavom biciklu.
2. MUC-OFF SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE SA PUMPICOM - pošpricajte sve dijelove bicikla te pritom maknite bicikl s izravnog sunca kako se sapunica ne bi osušila na metalnim dijelovima.
3. MUC-OFF SET ČETKI ZA ČIŠĆENJE - očetkajte bicikl spužvicom i četkama različitih namjena i pričekajte tri do pet minuta da Muc-off odradi svj dio posla pa bicikl ponovo oplahnite vodom.
4. MUC-OFF SILICON SHINE - za dugotrajan sjaj nanesite sredstvo za poliranje i ispolirajte metalne dijelove bicikla krpicom.
5. MUC-OFF SREDSTVA ZA PODMAZIVANJE - ovisno o vremenskim uvjetima, koristite sredstva za podmazivanje. WET je oznaka za kišovita i vlažna razdoblja, dok su sredstva s oznakom DRY predviđena za suha i sunčana razdoblja. Za najbolji učinak lanac podmažite i ostavite djelovati preko noći.

 

Nemojte biti lijeni i nemarni jer  pravilnim održavanjem možete spriječiti dodatne kvarove i oštećenja na svojim električnim ljubimcima.

 

Posjetite naš web shop i keep it clean!

skrolaj na vrh