Top 7 supermoćnih i zdravih grickalica za duge biciklističke rute

Top 7 supermoćnih i zdravih grickalica za duge biciklističke rute
objavljeno: 02.06.2016.

Bez obzira bavite li se biciklizmom profesionalno ili samo za zabavu, zdrave grickalice su ključ za održavanje energije tijekom dugih biciklističkih ruta.

 

No nisu sve grickalice dobre. Na primjer, nećete sa sobom ponijeti čips i jesti ga po putu :)


Pa kakve trebaju biti grickalice? Evo kakve:

  • 1. bogate ugljikohidratima i hranjivim tvarima potrebnih za obnovu energije
  • 2. jednostavne i praktične za nošenje tako da uvijek možete poseći za njima.
  • 3. ukusne :)

Izbor je zaista velik, a mi smo jedva napravili popis top 7 moćnih grickalica za koje mislimo da bi ih svatko trebao spakirati na duže staze. Pa pogledajte :)


1. Banane


Banana je odlična hrana za svakog rekreativca jer kao što većina ljudi zna, banane su bogate kalijem i složenim ugljikohidratima.


Složeni ugljikohidrati pružaju energiju tijekom vožnje tako što postupno apsorbiraju i opskrbljuju krv i mozak nužnom glukozom i održavaju visoku količinu glikogena u mišićima. Naime, ako je količina glikogena premala smanjuje se koordinacija tijela jer dolazi do umora u centralnom živčanom sustavu.


Najbolje vrijeme za jesti banane je netom prije ili odmah na početku vožnje.


2. Maslac od kikirikija


Maslac od kikirikija, badema, oraha, indijskih oraščića… Ma, maslac od bilo kojih orašastih plodova će ojačati vaše mišiće jer je bogat željezom, kalcijem i proteinima.  


Isto tako, maslac od orašastih plodova usporava otpuštanje ugljikohidrata pa ga je dobro kombinirati s bananom. Banana je prepuna zdravih ugljikohidrata i u kombinaciji s maslacem pretvara se u moćnu i zdravu grickalicu.


No, ne pretjerujte s maslacem jer je prebogat kalorijama. Na 100 grama ima čak 650 kalorija, pa će jedna žličica biti čisto dovoljna.


Zar ne? :)


3. Jabuka (s maslacem od kikirikija :) )


Za sve one koji ne vole banane, a žele voćnu kombinaciju s kikiriki maslacom, jabuka će biti savršeno rješenje. Iako sadrži šećer, ona je prepuna vlakana koja usporavaju otpuštanje šećeri u krvotok, pa se tijelo dulje obnavlja energijom.




pauza-biciklizam.jpg

Kad je vrijeme za odmor, umjesto kave posegnite za ukusnom jabukom s kikiriki maslacem :)


Dodatni plus je što je prepuna antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala!


Najbolje vrijeme za grickanje jabuke je prije ili poslije duge vožnje kada ipak imate malo više vremena za uživanje u ukusnim zalogajima :)


4. Krekeri ili pecivo od cjelovitih žitarica


Krekeri ili peciva od cjelovitih žitarica prepuni su složenih ugljikohidrata koji su prijeko potrebni za obnovu energije.


Opet su najukusniji uparite li ih s maslacem od kikirikija ili nekim nemasnim mesom poput pilećih ili purećih prsa.


Bez brige, ne morate nositi sa sobom cijeli komad pečene piletine :) Umjesto toga kupite salamu od pilećih prsa ili neku dobru šunku u ovitku. Takve salame u sebi nemaju mnogo masti i prepune su proteina.


5. Mix suhog voća i orašastih plodova

 

Mix suhog voća i orašastih plodova mogli bi nazvati i “putni mix” jer je to stvarno jedan od jednostavnijih prijenosnih obroka bogat proteinima, ugljikohidratima i zdravim mastima.


Ovakav mix je dobar izbor za one koji žele dobiti malo mišićne mase, a opet pripazite koliko ih grickate jer su bogati kalorijama.


energetska-hrana-biciklizam-1.jpg

Uz zdravi putni mix nećete imati problema odabrati obrok koji će vas napuniti energijom


U trgovinama se mogu kupiti već prije pripremljeni mixevi, no mi preporučujemo da posebno kupite suho voće kao što su banane, grožđice i brusnice te orašaste plodove poput oraha, indijskih oraščića i badema.


Izmiješajte ih u omjeru koji vama odgovara :)


6. Energetske pločice i gelovi


Energetske pločice brzi su i jednostavan način za obnavljanje energije i dobivanje potrebnih ugljikohidrata i proteina.


Uvijek gledajte nutritivne vrijednosti na pločicama. Jedna pločica bi trebala sadržavati 15 grama proteina i što manje šećera. Imajte na umu da je preporučena doza šećera za odraslu osobu 25 grama dnevno pa da jednom pločicom ne premašite taj iznos.


Što se tiče energetskih gelova, oni su nešto kao energetske pločice pakirane u obliku tekućeg šampona. Praktični za primjenu jer se mogu direktno istisnuti u usta. Jedan do dva paketića na sat će vam osigurati dovoljno energije i svih drugih hranjivih tvari, a posebno elektrolita.


7. Tekućina


Biciklisti gube tekućinu znojenjem i disanjem pa je boca s vodom fiksirana na biciklu obavezna kako bi je mogli pijuckati za vrijeme vožnje.


tekucina-voda-biciklizam.jpg

Na dugim biciklističkim rutama pravo je osvježenje voda


Za vožnju do sat vremena obična voda će biti dovoljna, no na duljim vožnjama bi svoje tijelo trebali opskrbiti elektrolitima i ugljikohidratima. Obična voda vam u ovom slučaju neće pomoći pa u tu svrhu preporučujemo sportske napitke koji će vas osigurati ugljikohidratima i natrijem.


Ugljikohidrati će vam dati dovoljno energije i održati razinu glukoze u krvi, a natrij će se pobrinuti da tekućinu koju ste unijeli u organizam ne izgubiti odmah znojenjem.


No, čitajte deklaracije na etiketama proizvoda. Ako sportski napitak sadrži do 60 kcal na jednu limenku (250 ml) to znači da se radi o razrijeđenom napitku. No, ako je veća kalorijska vrijednost (do 110 kcal) tada je sportski napitak jači energent kojeg ne bi trebali nekontrolirano ulijevati u sebe.


Eto, popis je gotov. Što kažete na njega? Biste li što dodali?


Zapamtite da sa sobom uvijek imate ugljikohidrate za energiju, proteine za jačanje mišića i vodu za hidratizaciju tijela :)


Iskoristite lijepo vrijeme (jer će začas kiša) i brzo u trgovinu po grickalice i na bicikl.

 

Možda se negdje susretnemo :)


skrolaj na vrh