Kako odabrati prvi brdski bicikl?

Kako odabrati prvi brdski bicikl?
objavljeno: 16.03.2018.

Osoba ste koja ne može živjeti bez doze adrenalina, prirode i dobrog društva. Blato, brzina i makadam vam zvuče primamljivo...ali.

Uvijek neko ali.  

Oduvijek ste sanjali o kupnji svog brdskog bicikla (MTB - mountain bikea ili montića kako mu je nadimak), ali kupnja nikako da se dogodi.

 

Još uvijek vozite gradske varijante bickla ili onaj jedan kojeg koriste svi ukućani kada se sjete.

I taj jedan, naravno, uvijek je kod nekog drugog kad vama treba.  

 

Možda je baš sada vrijeme za vaš prvi mountain bike, mislite si... Mi se slažemo!

 

Brdski bicikli su pogodni za razne terene, bilo da vozite uglavnom cestovne relacije, krećete se gradskim ulicama ili povremeno zaprljate bicikl u prvoj šumi.

 

Unutar kategorije brdskih bicikala postoji jako puno različitih varijanti, pa se tako dijele prema:

  •  • broju amortizera (razina suspenzije)
  •  • obliku okvira
  •  • veličini gume

 

OK, znate što je MTB, ali ponavljanje je majka znanja pa treba učvrstiti osnove i možda ih nadograditi nekim novim informacijama ;)

 

MTB pocetnik u planini

 

 

Koji MTB odabrati: hardtail ili fully?

 

Kada pričamo o brdskim biciklima, postoje dvije osnovne verzije - to su hardtail MTB i fully MTB.

 

MTB bicikl koji je opremljen širokim gumama s grubim profilom, snažnim kočnicama i prednjom vilicom sa suspenzijom je hardtail.


MTB s prednjim i stražnjim amortizerima je full suspension ili fully i prilagođen je potrebama malo iskusnijih vozača i zahtjevnijih staza.


Ako birate svoj prvi MTB preporučujemo, pogađate, hardtail. Osim što su obično jeftiniji, a cijena je bitan faktor, pogotovo kod kupovine prvog bicikla, hardtail verzije su češće, jednostavnije za održavanje, lakše su, a dobro podnose različite terene.

Full suspension MTB bicikl Hardtail MTB bicikl


Veličina okvira brdskog bicikla


Jako bitna, ako ne i najbitnija stvar kod odabira bicikla je izbor odgovarajuće veličine okvira. Preveliki ili premali bicikl ne samo da je teško voziti već može uzrokovati i bolove u leđima, ramenima ili rukama.


Veličina rame (okvira) određuju se prema visini vozača čemu smo posvetili jedan cijeli blog.

Kako odabrati prvi brdski bicikl?

Sada kada znate odrediti koju veličinu okvira trebate, vrijeme da se odlučite i za veličinu vanjske gume.

 

Veličina kotača za brdski bicikl: 26’’, 27,5’’ ili 29’’

 

Prvi standard veličine kotača brdskog bicikla bio je kotač promjera 26 inča, sve do kasnih devedesetih. Tada su biciklisti počeli eksperimentirati s većim kotačima od 29 inča, istim onima koje možemo pronaći kod cestovnih/trkaćih 700c felgi.

 

Veći kotači bolje prianjaju za podlogu i brži su, ali su upravo zbog veličine i teži i sporije reagiraju na promjenu smjera.

 

Ta spora reakcija nije baš sretna karakteristika kada se velikom brzinom spuštate niz brdo pa su se brdski biciklisti brzo vratili na pouzdana 26 inča.

 

Nedavno su proizvođači bicikala uveli srednju veličinu kotača 27,5’’ koja je postala popularna kod enduro, trail downhill vozača jer su bili dovoljni brzi na ravnim dionicama, a dovoljno okretni kada je to bilo potrebno.


Odredite budžet


Kod kupnje brdskog bicikla uvijek je bitna i cijena.


Novi MTB može koštati više od 20.000 kuna, a može koštati i daleko manje. Kada kupujete brdski bicikl morate znati zašto baš njega kupujete.


Ako ćete brdski bicikl od 20.000 kuna koristiti samo da se vozite po cesti do posla ili da ga pokažete frendovima na kavi - to vam se sigurno neće isplatiti.


Skupi brdski bicikli skupi su razlogom - dizajnirani su za teške spustove i česte vožnje.


Za početnike su dobre i jeftinije varijante.


Brdski bicikl na stazi


Brdski bicikli  od 2.000 do 7.500 kn


Za ovu cijenu morat ćete pristati na nekakve kompromise, ali i bicikli u ovom cjenovnom rangu itekako su kvalitetni i ugodni za vaš prvi izbor.

 

U ovom rangu možete dobiti početnički MTB  ili kvalitetan prošlogodišnji model odličnih proizvođača kao što su Trek ili Fuji, ali svakako hardtail varijantu.


Fully verzija MTB-a ove cijene vjerojatno neće biti dugoročno isplativa kupnja.


Brdski bicikli  od 2.000 do 7.500 kn Brdski bicikli  od 2.000 do 7.500 kn Brdski bicikli  od 2.000 do 7.500 kn


Brdski bicikli od 7.500 kn - 12.000 kn


Jednom kada prijeđete granicu od 7.500 kn možete početi razmišljati i o jednostavnijim verzijama full suspension MTB-a. Ipak, s obzirom na to da ste početnik i kupujete svoj prvi MTB možda je bolja opcija odlučiti se za odličan hardtail, možda čak i onaj s većim, 29 inčnim gumama.


29-ka lakše drži tempo, zahtjevni tereni za nju su nepoznanica, a udobnija je i sigurnija. Bicikl s ovakvim gumama sigurniji je i jednostavniji za vožnju rekreativcima i početnicima.


Brdski bicikli od 7.500 kn - 12.000 kn Brdski bicikli od 7.500 kn - 12.000 kn Brdski bicikli od 7.500 kn - 12.000 kn


Brdski bicikli 12.000 kn i više

 

Iznad ove cifre kompromisi oko dvojbi full suspension ili hardtail počinju nestajati. S 12.000 kn možete birati bicikl koji vam najviše paše i onaj koji će biti prilagođen željenom stilu vožnje.


Prednji amortizeri imaju svoje prednosti, a za ovu cijenu možete si priuštiti njihove visokokvalitetne izvedbe. Okviri će postati lakši, a zupčanici bi trebali brojati 10 brzina.


Lanac, pedale, lančanik i osovina odnosno cijeli pogon bicikla bi trebao biti iznimno kvalitetan i dugotrajan, naravno uz pravilno korištenje i redovno servisiranje.

 

Brdski bicikli 12.000 kn i više Brdski bicikli 12.000 kn i više Brdski bicikli 12.000 kn i više

 

Koji god bicikl izabrali, izaberite pravog partnera za kupnju. Zavirite u naš web shop ili nas pronađite na prodajnim mjestima.

Zaviri u web shop



skrolaj na vrh