Kako odabrati pravu kacigu za vožnju biciklom?

Kako odabrati pravu kacigu za vožnju biciklom?
objavljeno: 14.10.2016.

Iako zaštitnu kacigu, za vrijeme vožnje biciklom na cesti, na glavi moraju nositi tek vozači bicikla mlađi od 16 godina, kaciga se kao važan sigurnosni element preporučuje svakom biciklistu.

 

Neovisno o kakvim se uvjetima vožnje radi, te o tome vozite li brdsku, cestovnu ili kakvu drugu rutu, ili jednostavno biciklom idete na posao, kaciga će povećati vašu sigurnost u prometu.

 

Iako sve kacige u suštini služe istoj svrsi, ima dosta varijacija kada je u pitanju udobnost, težina, ventilacija i, naravno, cijena.

 

Ako se profesionalno ili čisto rekreativno bavite cestovnom ili nekom drugom vrstom biciklističkih utrka, jasno vam je da je kaciga must have.
 

dm_trekpowerfly_089.jpg

 

Pitanje koje si mnogi ljubitelji bicikala i biciklizma postavljaju je - kakvu kacigu odabrati?

 

Zadovoljavanje sigurnosnih standarda

Svatko želi kacigu koja će osigurati relevantne sigurnosne standarde i da bude adekvatna za vrstu discipline u kojoj se natječete.

 

Prve kacige za bicikliste počele su se proizvoditi u kasnim 70-im godinama prošloga stoljeća i nisu bile previše popularne.

 

Naime, brojni su ih biciklisti izbjegavali, budući da su izgledale upadljivo, bile su dosta teške, a i prozračnost je bila slaba ili gotovo nikakva.

 

Danas se takve tvrde kacige još uvijek mogu pronaći, najčešće na BMX natjecanjima, dok cestovni trkači preferiraju laganije kacige.

 

U idućih nekoliko redaka, proći ćemo kroz ključne stavke kvalitetnog izbora biciklističke kacige.

 

Sigurnost

Kako se radi o sportu u kojem postoje mogućnosti teških ozljeda glave, postoje sigurnosni standardi koji moraju biti ispunjeni od strane proizvođača.

 

Kaciga kupljena u reprezentativnog trgovini od renomiranog proizvođača, definitivno zadovoljava potrebne sigurnosne standarde.

 

Osim toga, najveći svjetski proizvođači imaju garanciju u slučaju da kaciga pukne u slučaju nesreće.


Ako vam platežna moć dozvoljava, ovaj argument trebali biste uvažiti.

 

Dakle, bez samoproglašenih kaciga iz kućne radinosti.


dsc07392_edit.jpg


Udobnost

Iako je kupnja putem web shopova najkraća i najbrža kupnja, nerijetko i najjeftinija, kada je riječ o kupnji biciklističke kacige, trebali biste otići u fizičku trgovinu i na licu mjesta isprobati željene modele.

 

Naime, bez obzira na to što možete precizno izmjeriti opseg vaše glave, nemaju sve kacige isti kalup.

 

Različiti proizvođači kaciga nude različite oblike. Neki proizvode kacige koje su sferne, neki koji su bolje plosnate, a treće imaju više ovalni oblik.

 

Da je kaciga najbolja za vašu glavu znat ćete kada je stavite i zakopčate, a ona vas ne steže, nije labava, a istovremeno ne stvara pritisak na rubnim dijelovima.

 

Sustav zatezanja (zadržavanja)

Današnje se kacige, zahvaljujući napretku tehnologije, mnogo razlikuju od onih prvih kakve su nosili pioniri biciklizma.

 

Sustav zadržavanja na kacigama omogućava da unutarnjim mehanizmom prilagodite kacigu vašoj glavi, odnosno da ona bude u svakom trenutku čvrsto sljubljena s vašom glavom.

 

Postoji nekoliko varijacija kada je u pitanju dizajn ovog sustava i kako ga prilagoditi, ali bitno je da svi oni rade povlačenjem podesivog remenja preko stražnje strane unutrašnjosti kacige.

 

Ono što bi trebali tražiti kada je u pitanju sustav zadržavanja, je nešto što se može lako podesiti s jedne strane dok ste u pokretu.

kaciga_bontrager.jpeg

 

Optimalna težina

 

Kao i kod gotovo svih stvari u biciklizmu, kada je u pitanju dobivanje najlakšeg materijala, morat ćete potrošiti često nešto više novaca.


Laganija kaciga ne znači da je manje kvalitetna.

 

Aerodinamika
Većina vozača je upoznata s važnosti aerodinamike na brzinu i ostale performanse na biciklu.

 

No, kako to postići kacigom?

 

Najvažnije je za što bolju aerodinamiku da kaciga bude u tzv. obliku suze, te da ima jako malo otvora.

 

Time ćete postići puno da fizika bude na vašoj strani, ali istovremeno udobnost na glavi vam neće biti prijatelj tijekom vožnje.

 

Glavna negativna značajka takvih aero road kaciga, koje su se počeli pojavljivati na tržištu u posljednjih nekoliko godina, je, upravo to, nedostatak otvora.

 

No, ako vam udobnost i ugodnost nisu na prvom mjestu, odnosno ako vam je što bolja izvedba i iskoristivost aerodinamike na listi prioriteta, tada je ovakva kaciga pravi izbor.
 

trekfactoryracing_mtb_xc10.jpg


Ventilacija

Tijekom dugih i napornih vožnji, vaša glava postaje „usijana glava“ i jedan od važnih faktora tjelesnog sustava rashlađivanja je ventilacija.

 

Što veći otvori, to bolje, iako kad dođe zima, onda će vam možda trebati potkapa ili pak navlaka za kacigu.

 

Održavanje kacige

Sada kada smo naučili kako odabrati pravu kacigu, prije same vožnje dodajmo još koji savjet o tome kako kacigu održavati:


- perite je u toploj vodi s blagim sapunom,
- koristite samo boje i naljepnice koje su došle u kompletu s kacigom kada je kupljena (ostale boje i ljepila mogla bi je oštetiti),
- držite kacigu udaljenu od izvora topline jer se ljepilo na kacigi može odlijepiti, a samim time kaciga više ne daje efikasnu zaštitu od udarca,
- provjeravajte vijke i remenčiće kako bi ili sigurni da su dobro učvršćeni i da pravilno rade.

 

Ako trebate pomoć oko kupnje kacige, mi u Rog Joma servisu znamo kako vam pomoći.

skrolaj na vrh