Kako promijeniti zračnicu na biciklu u 5 koraka

Kako promijeniti zračnicu na biciklu u 5 koraka
objavljeno: 30.05.2016.

Svima nam se bar jednom u životu dogodilo da prije ili za vrijeme vožnje na biciklu imamo probušenu unutranju gumu, tj. zračnicu.


Kako vam takav scenarij ne bi upropastio vožnju, donosimo vam par savjeta u koracima kako bi što bezbolnije promijenili gumu na biciklu i nastavili s vožnjom.


Posao ne bi trebao praviti previše problema gotovo nikome, a pogotovo iskusnim 'bajkerima'.


Čak vam nije nužno potreban niti neki poseban alat. Ukoliko ga pak imate, tim bolje.

 

bicikl-promjena-gume.jpg

Promjena gume, uz naših nekoliko savjeta, ne bi trebala biti problem nikome, a pogotovo iskusnim 'bajkerima' 


1. Skinite kotač


Bilo da mijenjate probušenu zračnicu s novom ili krpate postojeću, procedura je više manje ista. Najprije morate skinuti kotač s bicikla. Pazite da prije toga otpustite kočnice te vodite računa o lancu i zupčanicima.


Većina novih bicikala ima jednostavan mehanizam za skidanje kotača tako da vam alat niti nije potreban, već samo otpustite jednu stranu i na dobrom ste putu.


2. Skinite vanjsku, a potom i unutrašnju gumu


Nakon što ste skinuli kotač, skidate vanjsku, a potom i unutrašnju gumu (zračnicu) s felge.


Ukoliko imate montirač za gume koristit ćete njega, no ako nemate možete si pomoći primjerice odvijačem, običnim čvrstim, ali tupim, predmetom poput žlice ili nekim drugim improviziranim predmetom (pazite samo da njime ne oštetite vanjski dio felge ili napravite štetu na samoj gumi).


Ako nemate ništa kod sebe, uspjet će vam i golim rukama:)


S ventila svakako prije uklonite sigurnosnu maticu kako bi mogli skinuti zračnicu.


3. Zamjena guma


Proces ponovite u obrnutom smjeru počevši od rupe za ventil. Kada je zračnica sjela na svoje mjesto, vraćate vanjsku gumu.


Svaki biciklist ima neki svoj mali trik, no najčešće ljudi malo napumpaju zračnicu da bolje legne unutar vanjske gume, a potom udaraju gumom o pod okrećući je kako bi sve sjelo na svoje mjesto.


Obavezno prije stavljanja nove zračnice provjerite prstima unutrašnjost vanjske gume da nema ostataka stakla ili kakvog drugog oštrog predmeta koji bi vrlo brzo mogao napraviti štetu.


U protivnom, prijeti vam da se ponovno nađete na koraku broj 1:).


Pomoću idućeg videa možete dobiti nekoliko korisnih savjeta o tome kako najbrže i najbezbolnije zamijeniti zračnicu na biciklu:


 


4. Vraćanje kotača


Kada ste to napravili, najteži dio je iza vas. Potrebno je još samo vratiti kotač na bicikl te paziti, kao i u prvobitnom postupku, da su kočnice i lanac na svome mjestu.


5. Napumpajte zračnicu optimalno


Ako kod kuće nemate pumpu za bicikl, morat ćete otpješačiti do najbliže benzinske crpke.


No, pazite da zračnicu ne napumpate pretjerano. Ovisno o biciklu i modelu zračnice, potreban tlak se kreće između 2.5 i 3.5. bara.


Krpanje nije bauk


Ukoliko ste vični krpanju guma, to bi mogla biti prednost za vas. Naime, set za krpanje guma stoji nekoliko desetaka kuna i dovoljno je malen i praktičan da ga bez problema uvijek možete imati sa sobom vozeći bicikl.


Teže ćete baš svaki puta tijekom vožnje sa sobom imati rezervnu zračnicu:).

 

Ipak, ukoliko vam popravci nisu jača strana ili pak jednostavno ne želite zaprljati ruke, uvijek možete računati na usluge naših djelatnika u servisima diljem Hrvatske.

skrolaj na vrh