Što jesti nakon maratonskog bicikliranja?

Što jesti nakon maratonskog bicikliranja?
objavljeno: 07.09.2018.

Znate onaj najljepši trenutak vožnje kada stignete na cilj gdje ste dali maksimum od sebe? Taj okus vlastite pobjede javlja se u obliku bolova u mišićima, iscrpljenosti i dehidracije, ali pozitivne. I ne žalite ni kilometra jer ste postigli ono što ste zacrtali, što je jedan od najljepših ljudskih osjećaja.

 

Ok, možda jeste malo sadistički nastrojeni, ali složit ćete se s nama da je nalet adrenalina u trenutku kada stignete na cilj neopisiv doživljaj. No, razmišljate li o tome kako umor i iscrpljenost djeluju na vaš organizam i koji bi korak trebao biti sljedeći?

 

Hoćete li se izvaliti na travnatu zemlju, nešto popiti ili pojesti? Naš odgovor je - sve to! Zašto? Za oporavak od težeg tjelesnog napora ključna su upravo ova tri elementa - odmor, rehidracija i regeneracija.


odmor-biciklizam.jpg

 

Zašto je važna rehidracija?

 

Tijekom treninga povećava se brzina otkucaja srca i napor mišića što dovodi do gubitka vode i elektrolita u tijelu. Što je temperatura tijela viša i što su trening intenzivniji, gubi se više vode.

 

Tekućina ljudskom tijelu služi za:

• regulaciju tjelesne temperature,
• transport kisika i hranjivih tvari u organizam te za
• izlučivanje štetnih tvari iz organizma.

 

Ako je tijelo dehidriralo, mišići se počinju grčiti te nastupa umor i vrtoglavica, a može doći i do ozbiljnijih zdravstvenih problema kao što su toplotni udar ili sunčanica.

 

Vodu je najbolje piti prije i tijekom treninga, no nakon teškog fizičkog napora ona nije najbolji izbor. Preporučujemo da izaberete napitak koji sadrži šećer i elektrolite u jednakoj mjeri, a s dolaskom hladnijih dana najbolje će vam prijati topla juhica ili neko jelo na žlicu. ;)

 

Domaća bistra ili riblja juha i varivo od povrća odličan su izbor, čak i za ljetne dane jer su i tada odlična okrepa.

 

Kako se regenerirati?

 

Znate li koje je vrijeme nakon težeg fizičkog napora idealno za regeneraciju mišića? Istraživanja su pokazala kako je prvih 30 minuta najbolje za ponovno punjenje zaliha namirnicama koje sadrže proteine i ugljikohidrate.

 

popis-zdravih-namirnica-koje-smanjuju-perfomanse-na-biciklu.jpg


Proteini smanjuju umor

 

Jedan od najvažnijih elemenata od kojih je sastavljen svaki organizam upravo su proteini. Stvaraju enzime, hormone, hemoglobin, a najviše ih je u namirnicama životinjskog porijekla.

 

Sjećate li se hranidbene piramide koju ste učili u školi? Da vas podsjetimo. U skupini namirnica bogatih proteinima nalaze se losos i druga masna riba poput pastrve i sardine. Tu su još piletina i puretina, krta svinjetina i junetina, jaja, mlijeko, sir i mahunarke.

 

Proteini će smanjiti umor, povećati mišićnu masu i smanjiti upale nakon treninga ili maratonskog bicikliranja.

 

Ugljikohidrati su dobri

 

Da bi organizam normalno funkcionirao prehrana treba biti uravnotežena i raznolika. Proteini su važni, no ne smiju se izbjegavati niti vitamini, bjelančevine, minerali, kao ni masti i ugljikohidrati.

 

Ugljikohidrati su poželjni nakon odrađenog treninga i krucijalni za fazu oporavka, regeneracije i mišićnog rasta jer organizam nakon treninga traži povrat energije.

 

Iako se preporučuje unošenje hrane s niskim glikemijskim indeksom, nakon težeg fizičkog napora se nemojte ustručavati uzeti nešto što će vam malo podići šećer u krvi. ;)

 

Namirnice bogate ugljikohidratima su voće i povrće, grahorice, žitarice, sir i vrhnje te orašasti plodovi.


sto-jesti-nakon-treninga.jpg


Što jesti nakon treninga?


Evo nekoliko prijedloga savršenog obroka nakon treninga:

• Riblja juha
• Jaja s jogurtom i purećom šunkom
• Pileći file na grill tavi s kuhanom mrkvom i krumpirom
• Odrezak lososa pečenog na grill tavu s batatom iz pećnice
• Sezonska salata s avokadom, piletinom, kikirikijem i brusnicama
• Špageti s mljevenom piletinom i brokulom

 

Ovakvi kvalitetni obroci pomoći će vam u fazi odmora, a najgore što možete učiniti za svoj organizam je sjesti i ne pojesti ništa ili se samo napiti vode. Ona će vam samo prividno napuniti želudac, ali od nje neće biti velike koristi.

 

Bicikliranje je zabavno, no nemojte zaboraviti na glavni razlog zbog kojega to radite. Nemojte zaboraviti na sebe!

 

Rog Joma vam želi još puno osobnih uspjeha i pobjeda! :)

skrolaj na vrh