Tko je ROG JOMA?

Tko je ROG JOMA?
objavljeno: 21.03.2018.

Trek je u svijetu jedan od najpoznatijih brendova kada su u pitanju bicikli i biciklistička oprema (BONTRAGER). Danas u svijetu Trek broji preko 1700 službenih dućana koji su raspoređeni po Sjevernoj Americi, Europi i Aziji. Uz to Trek broji preko 90 službenih distributera bicikala Trek u zemljama širom svijeta među kojima je upravo i ROG JOMA u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

tko_je_rog_joma10.jpg

Neke od vas sigurno će zanimati kako je uopće krenula cijela priča o postanku Trek-a.


tko_je_rog_joma1.png

 

Tada dvojica poznanika, Dick Burke i Bevil Hogg (inače Južnoafrikanac), odlučili su otvoriti nekoliko biciklističkih dućana nadajući se dobrom poslovanju. Međutim, posao nije išao kako su predvidjeli i ubrzo su bili primorani zatvoriti svoje dućane. Kako su obojica voljeli posao shvatili su da ne mogu uspjeti ako će prodavati bilo koji brend, a svi tadašnji bolji brendovi nisu bili dostupni za kupnju i distribuciju. Tako su njih dvojica jedne večeri u jednoj konobi `Pine Knoll`nakon nekoliko rundi piva došli na ideju kako bi se mogao zvati novi brend bicikala koji bi oni proizvodili i prodavali. Kako je Dick Burke imao jedno predivno iskustvo s izleta biciklom na koje je išao sa svojim sinom došao je na ideju da se nova biciklistička kompanija zove Trek što je bio sinonim za putovanje i avanturu.

 

 tko_je_rog_joma_demo_dani.jpg

 

Trek je davne 1976.g., kad je sa svojom proizvodnjom počeo u jednoj `štali`, imao 5 zaposlenika i te prve godine proizveli su 904 okvira. Današnje glavno postrojenje, `HQ`, Trek-a nalazi se na milju udaljenosti od te originalne štale u kojoj je Trek po prvi puta započeo svoju proizvodnju – Wisconsin, Amerika.

 

tko_je_rog_joma_history_trek.jpg

 

Danas Trek ne samo da proizvodi bicikle nego puno ulaže u razvijanje novih tehnologija koji su dio bicikala kao i biciklističke opreme (kotači, kacige, odjeća...) pa je tako BONTRAGER naziv brenda koji spada pod Trek kompaniju. Bontrager kotači, kacige rezultat su istraživanja u njihovim postrojenjima, a ono najvažnije je da su sva ta istraživanja napravljena i u suradnji s profesionalnim vozačima i ekipama koje Trek sponzorira (Trek Factory Racing, Trek Segafredo te mnoga druga poznata imena iz svijeta biciklizma i triatlona).

 

tko_je_rog_joma5.png

 

Trek bicikli su sinonim za kvalitetu, inovativnost, a svaki bicikl i dio opreme pričaju svoju priču. Jedna od takvih priča vezana je upravo uz kvalitetu karbona koju Trek kompanija koristi pri izradi svojih bicikala i ostale karbonske opreme. Ranih `90-ih godina, direktor Trek-a, Bob Read, prisustvovao je sajmu zrakoplovne industrije kako bi se sastao s kompanijom Radius Engineering. Iz tog razgovora Read je zaključio da uspješna budućnost Trek kompanije leži upravo u proizvodnji karbonskih bicikala. Kako bi izradu takvih okvira doveli do samog savršenstva i jamčili za proizvod koji stoji iza njihovog imena Trek je uložio veliku količinu novaca u proizvodnju karbonskog materijala upravo unutar same kompanije. Tada, 1992.g. Trek po prvi puta predstavlja svoja dva nova modela 5500 i 5200 koji su bili napravljeni upravo od karbonskog materijala `in da house`. Te prve rame su onda kao i danas nosile oznaku OCLV što je skraćenica za `Optimum Compaction, Low Void`, a sam naziv se odnosio na vlasnički postupak kojim je Trek proizvodio karbonske okvire koji su već tada premašili standarde iz zrakoplovne industrije. Dvije stvari ostale su zajedničke s cestovnim okvirom 5500 proizvedenim 1992.g. i novim cestovnim okvirom Emonda za 2018.g. – oba okvira u svoje vrijeme nose titulu najlakšeg proizvedenog karbonskog okvira za cestovne bicikle i na oba okvira vrijedi doživotna garancija. Na svaki Trek-ov bicikl, uključujući i onaj proizveden 1976.g., vrijedi doživotno jamstvo na okvir. Osim po početku proizvodnje vlastitih karbonskih okvira, 1992.g. ostat će zapamćena i kao godina kada je Trek tržištu predstavio prvi brdski bicikl s dvije suspenzije.

tko_je_rog_joma8.jpg

 

tko_je_rog_joma_p1.jpg

 

Nekoliko godina kasnije, točnije 1997.g. Trek potpisuje sponzorski ugovor s bivšim cestovnim svjetskim prvakom (1993.g.), Lance Armstrong, koji te iste godine potpisuje za američku World Tour ekipu koja je također bila sponzorirana od strane Trek-a. Dvije godine nakon toga Lance Armstrong pobjeđuje na Tour de France utrci čime je postao prvi Amerikanac koji je na toj utrci pobijedio vozeći za Američku ekipu na biciklu koji je napravljen u Americi.

 

tko_je_rog_joma2.png

 

Lance je tada vozio već spomenutu cestovnu ramu Trek 5500. Nakon toga Lance je postavio rekord od 7 uzastopnih pobjeda na Tour de France utrci pobijedivši pritom svaki put upravo na Trek biciklu. Nažalost 2012.g. Lance je izgubio sve te titule zbog doping afere u kojoj je priznao da je koristio nedopuštena sredstva za poboljšanje performansi.

1998. g. Trek po prvi puta otvara jednu od svojih tvornica i u Europi. Bilo je to u Irskoj u gradiću Carlow. U toj tvornici izrađivali su se okviri i kotači. Proizvodnja se u Irskoj zadržala sve do 2004.g. nakon čega je tvornica preseljena u Njemačku, Hartmannsdorf.

 

Kako je Trek oduvijek pratio razvoj događanja na tržištu te slušao komentare i prijedloge svojih kupaca 2000.g. predstavio je posebnu žensku kolekciju bicikala i opreme pod nazivom WSD (Women`s Specific Design). Bio je to `odgovor` na povećanu potrebu bicikala i biciklističke opreme za ženski dio biciklističke populacije koji je naglo počeo rasti.

 

tko_je_rog_joma6.png

 

2001. g. Trek je predstavio još jedan novi program `Project One`. P1 program je iz godinu u godinu sve popularniji i sve više ljudi ga `konzumira` upravo iz razloga jer on nudi potpunu optimizaciju svakog modela Trek bicikla koji se nalazi unutar tog programa (cestovni i brdski modeli).

 

tko_je_rog_joma7.jpg

 

Sve do danas Trek je nastavio ulagati u razvoj biciklističke opreme i dijelova, a među najznačajnijim inovacijama su tehnologije kao što su IsoSpeed, MinoLink, Active Braking Pivot, Knock Block, Re Aktiv, Thru Shaft... Neki od tih tehnoloških postignuća dovedeni su do savršenstva upravo uz pomoć drugih tvornica iz različitih industrija kao što je npr. `Penske Racing Shocks` (vodeća kompanija u proizvodnji suspenzija za trkaće automobile i motore).

Kao što se vidi, Trek je bio i ostao jedna od vodećih kompanija u svijetu kad je u pitanju biciklistička industrija, a zahvaljujući Rog Joma kompaniji Trek kao brend je na našem tržištu već 25 godina. Rog Joma kao kompanija glavni je distributer bicikala Trek za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

tko_je_rog_joma9.jpg

Na području Hrvatske i Slovenije Rog Joma ima 11 vlastitih prodajnih mjesta koje su raspoređene od samog istoka pa sve do juga Hrvatske, a od toga 2 prodajna mjesta nalaze se u Sloveniji (jedan dućan u Ljubljani, a drugi u Kopru). Ova dva dućana u Sloveniji naći ćete pod nazivom Funsports. Uz ova prodajna mjesta gotovo na svakom koraku naći ćete nekog od naših partnera. Za sva dodatna pitanja, dogovore oko testnih vožnji, naručivanja bicikala i opreme slobodno nam se obratite.


tko_je_rog_joma_we_are_trek.jpg

skrolaj na vrh