Top 5 dodatne opreme za bicikl

Top 5 dodatne opreme za bicikl
objavljeno: 09.09.2016.

Vožnja biciklom jedan je od najrasprostranjenijih oblika tjelovježbe i rekreacije, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.


Svakodnevno velik broj ljudi koristi bicikl za obavljanje svakodnevnih zadaća, poput odlaska na posao, ali i za rekreativnu vožnju po mnogim uređenim ili pak divljim biciklističkim stazama u prirodi.


Bez obzira u koju svrhu koristili svoj bicikl, kako bi vaš osjećaj bio potpun i kako bi maksimalno uživali na svoja omiljena dva kotača, važno je biti dobro opremljen.


Stoga, u nastavku donosimo naš izbor top 5 dodatne opreme koja bi se trebala naći na biciklu, ili barem podrumu ili garaži, svakog bajkera.


top_dodatne_opreme.jpg


Sigurnosna oprema - kaciga i svjetlo

Prva i osnovna stvar od koje svakako treba krenuti kada je vožnja bicikla u pitanju, svakako jest sigurnost.

 

Kako bi vožnja biciklom bila što sigurnija za vas, ali i ostale sudionike u prometu, valja u prvom redu imati kvalitetnu kacigu i svjetla.

 

Kaciga glavu čuva, a koliko je ona važna, govori i Zakon o sigurnosti cestovnog prometa koji u svom 114. članku kaže kako zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na cesti na glavi moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina, u suprotnom bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna.


Iako nije obavezna za odrasle, za vožnju, pogotovo dulje biciklističke rute, kaciga je must have, pogotovo ako znamo da su kod ozljeda u biciklizmu najčešće ozljede glave.


Vjerujte, kaciga vam može spasiti život.

 

bontrager_helmets_0014.jpg

 

Prilikom odabira važno je da vam kaciga dobro sjedne tako da prekriva najveći dio čela, da je lagana i udobna, s dovoljno otvora za provjetravanje i da ima praktičan sistem kopčanja.


Osim kacige, od prvog sumraka do potpunog svanuća, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani, a ako tako ne postupi, vozač bicikla bit će, sukladno Zakonu, također kažnjen novčanom kaznom od 300 kuna.

 

No bez obzira na zakon, zbog vlastite sigurnosti potrebno je da na cesti budete što uočljiviji te tako zaštitite i sebe i druge sudionike u prometu.


Osim standardnog osvjetljenja koje bi svaki bicikl morao imati, danas se sve više koriste LED svjetla koja ne osvjetljavaju put, već samo daju na znanje ostali sudionicima da ste u prometu.


Danas se ne tržištu mogu pronaći najrazličitije bljeskalice po pristupačnim cijenama, stoga svakako vrijedi odvojiti ta mala sredstva za vlastitu sigurnost.


Osim toga, ni reflektirajući prsluk nije, naravno, na odmet.

 

Alat za svakoga
Bez obzira na to jeste li profesionalac, rekreativac ili pak bicikl koristite za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, osnovni alat za popravak bicikla svakako biste trebali imati u svom spremištu.


Mehanika bicikla poprilično je jednostavna i većinu lakših kvarova najjednostavnije i najbrže je otkloniti čim se pojave.


factory-9156_edit_fade.jpg 

 

Stoga, setom alatnog pribora, u Rog Joma ponudi možete pronaći široku paletu proizvoda, a ono sa čime neće pogriješiti je klasična kutija s osnovnim alatom za brz popravak manjih kvarova na biciklu.


Ponajprije, pri ruci uvijek imajte set odvijača, kao i set imbus ključeva. S njima možete sanirati i do 90% problema kod vašeg bicikla.

 

Rukavice za avanturiste

Naravno, ako niste ljubitelj dugih vožnji, rukavice vam najčešće neće trebati, ali volite li sjesti na bicikl i provesti nekoliko sati u anti-stres zoni na vašem biciklu, tada rukavice postaju dio vaše uobičajene opreme.


Kada kupujemo nove rukavice, pitanje je koji model i od koje tkanine uzeti.

 

Najprije, obratite pažnju na godišnje doba, jer nema smisla kupovati zimske rukavice u pogrešno godišnje doba.

 

Ako ste uglavnom po šumskim dinamičnim stazama preporučujemo duge prste, dok ćete na duže ture i duge uzbrdice uzeti kratke prste s prozračnom tkaninom.

 

Zapamtite, i loše rukavice mogu uzrokovati bolne žuljeve, kao i vožnja bez rukavica.

 

Prilikom kupovine rukavica najbolje je da u trgovini probate nekoliko željenih modela i odaberete onaj koji vam najviše odgovara.

 

Gel umetci na dlanovima rukavica ne smiju biti zapreka nesmetanom stiskanju kočnica, a isto tako, loši umetci će vam spriječiti dobar grip na ručkama što je opasno prilikom brze i dinamične dionice.


Trnci u dlanovima također znaju biti uzrok loših rukavica kojima se na krivim mjestima nalaze gel umeci.

 

 ss16_road_hawaii_09.jpg


Brzinomjer - prava igračka za rekreativce

Brzinomjer ili ciklo kompjutor ne ubrajamo u neophodnu opremu za bicikle, no za sve ozbiljnije rekreativce koje zanima velik izbor informacija izvedbe - ovo je prava igračka.


Tijekom dugih i adrenalinom nabijenih vožnji, mnoge avanturiste zanima koliko dugo voze, kojom brzinom, koja je maksimalna brzina, itd, odnosno žele znati kako da svoju izvedbu na biciklu podignu na višu razinu.

 

Upravo ova mala pametna računala imat će odgovor na ta pitanja.


U Rog Joma web shopu imate velik izbor modela, od onih jednostavnih i običnih do složenijih, većih, pa prema tome i mnogo skupljih.

 

S brzinomjerom možete, između ostaloga, izmjeriti, vrijeme vožnje, prosječnu brzinu, trenutnu udaljenost, maksimalnu brzinu, a oni napredniji modeli imaju i mjerenje broja otkucaja srca, potrošnju kalorija, automatska korekciju visine tijekom prijevoza i još mnoge druge.

 

Kamera za uspomene

Ako ste zagriženi biciklist, a istovremeno uživate u blagodati prirodnih ljepota koje nas okružuju, barem ste jednom u životu poželjeli sve te trenutke ovjekovječiti.


Kamera za bicikl pravo je rješenje.

 

Velik izbor kamera omogućuje vam da odaberete onu koja je najbolja za vaše potrebe.


06cla_xi6h5419-trektravel.jpg


Možete odabrati opciju pričvršćivanja kamere na upravljač bicikla, prednji li stražnji kotač ili pak na kacigu.

 

Nevezano za to snimate li dokumentarni film ili želite za uspomenu pohraniti lijepe trenutke i s njima se pohvaliti prijateljima na društvenim mrežama, kamera nije prevelika investicija da biste je propustili.

 

Prednosti kamere su sigurno lakoća korištenja, dimenzije te čvrstoća. Kvaliteta slike ovisi o modelu, kao i zvuk kojeg snima putem mikrofona.

 

Ako imate neki drugi omiljeni dio dodatne opreme, možete ga podijeliti s nama, a ukoliko trebate pomoć oko izbora - naš tim vam je na usluzi svakoga dana u svako doba.

skrolaj na vrh