Trenirati uz mjerač snage ili mjerač otkucaja srca?

Trenirati uz mjerač snage ili mjerač otkucaja srca?
objavljeno: 11.11.2016.

Želite li dodati novu dimenziju u svom biciklističkom treningu, ali ne znate gdje početi?


Ako vam je cilj povećati snagu i izdržljivost kako bi vaše performanse na omiljena vam dva kotača bile još bolje, uz malu pomoć tehnologije na pravom ste putu.


Biciklisti željni uvijek novih tehničkih podataka, nikada nisu imali ovoliko materijala.


Mjerači snage i brzine nisu više rezervirani samo za profesionalne bicikliste, dok su mjerači otkucaja srca postali sve češći rekvizit na treningu, bilo da se radi o rekreativcima ili onima koji žive od okretanja pedala, a žele se osjećati sigurnije.


Postati jači, brži i bolji vozač zajednički je cilj među mnogim biciklistima, osobito ako se radi o dijelu godine kada je kalendar natrpan sa sportskim takmičenjima.


No, s rastom popularnosti tehničkih pomagala, nismo uvijek najsigurniji što odabrati kako bismo trening podigli na višu razinu; mjerač snage i brzine ili mjerač otkucaja srca?

 

tk16_ds_neko_cambridge_jeff-8735.jpg


Mjerač snage za balans i takt

I jedno i drugo će služiti svrsi i neće vas razočarati, a naš mali vodič mogao bi vam rasvijetliti put oko izbora da odlučite koji je pravi za vas.


Mjerač snage bicikliranja na bazi okretaja pedala daje pouzdane i točne podatke, a primarna mu je funkcija da mjeri ukupnu snagu, balans i takt te dobivene podatke prikazuje na kompatibilnim uređajima i satovima.


Ovakvi uređaji snagu mjere na pedali, mjestu hvatišta sile, što mu omogućava pouzdane i točne podatke.


Nabava mjerača snage prije je bio složen proces koji je često uključivao mehaničke promjene na biciklu.


Do nekoliko stotina puta u sekundi

No, danas na tržištu postoje razni modeli, između ostalih, i oni koje je moguće instalirati u roku od nekoliko minuta, bez pomoći mehaničara.


Većina ovakvih uređaja radi tako što mjeri otklon osovine pedale dok ih okrećete.


Uspoređivanjem izmjerenog otklona s tvorničkim vrijednostima određuje silu koju ste primijenili na pedalu i to čak nekoliko stotina puta u sekundi.


Upotrebom mjerača snage svoje ćete treninge podići na novu razinu. Naime, moći ćete dobiti precizne podatke, od ukupne snage, snage posebno lijeve ili desne noge, kao i takt.


Nakon treninga moći ćete analizirati vožnju te upotpuniti vježbanje novim kartama, planiranjem ruta i dijeljenjem sadržaja.


tk15_ebike_lift_plus_sandiego_city0408.jpg


5 energetskih zona
S druge strane mjerač otkucaja srca bazira se najčešće na praćenju 5 energetskih zona (recovery, endurance, strenght, interval, race day).


Svaka zona varira intenzitetom i prati maksimalan broj otkucaja srca. Noseći mjerač otkucaja srca, bolje ćete pratiti ritam vožnje (ili usporiti ili ubrzati) i zonu vježbanja.


Trening će tada biti najefikasniji, bez ozljeda, pretjeranog umora i izgaranja.


No, sama nabavka i vožnja bicikla s povremenim pogledavanjem na monitor vam neće donijeti neki rezultatski napredak.


Ipak, kvalitetnom primjenom srčanog monitora, znat ćete na kojem pulsu odraditi određene tipove treninga.


Maksimalni i minimalni puls
Kao prvo, da bi saznali nešto više o svom srcu, trebate izmjeriti njegove karakteristike, a to znači izračunati raspon između vašeg maksimalnog i minimalnog pulsa te saznati svoj anaerobni prag.


Minimalan puls je najniži broj otkucaja srca unutar jedne minute prilikom odmora.


Sportaši, osobito u sportovima izdržljivosti kao što su maraton, biciklizam (pogotovo brdski), skijaško trčanje, daljinsko plivanje ili triatlon, imaju izuzetno jako i veliko srce, što im dopušta da u određenoj jedinici vremena prepumpaju istu količinu krvi s puno manje rada, tj. otkucaja.


Dobro utrenirani biciklisti mogu imati puls između 40 i 50 otkucaja u minuti, mada je sportska medicina zabilježila i neke ekstreme.


Minimalni puls je dobar indikator vaše trenutne forme. Kako će vaš nivo istreniranosti biti viši, tako će vaš minimalan puls biti niži.


Maksimalan je pak puls, kao što i sama riječ kaže, najviši broj otkucaja srca unutar jedne minute prilikom fizičke aktivnosti.


Formula za izračun izgleda ovako; za muškarce maksimalni preporučeni puls iznosi 220 minus godine starosti, a za žene 226 minus godine starosti.


kramon_trek_stuyven_hivis_1029_edit.jpg


Korisni podaci tijekom vježbanja

Dakle, programirana i provedena aktivnost na biciklu treba biti valjano kontrolirana, pogotovo kod rekreativaca.


Treniranje s mjeračem otkucaja srca, odnosno pulsmetrom, dat će vam korisne podatke tijekom vježbanja.


Iako na tržištu prisutni od 40-ak godina, mjerači otkucaja srca i danas izazivaju oduševljenje bilo kod rekreativaca ili profesionalnih sportaša koji na taj način odluče kontrolirati svoju formu.


Od naprave koja pokazuje vrijeme sat je prerastao u uređaj koji mjeri brzinu, udaljenost, puls, koji ima funkciju geopozicioniranja, koji mjeri temperaturu i nadmorsku visinu, a moći ćete i bolje pratiti napredak u formi.


Gubitak masti ili povećanje mišića

Prateći ritam disanja i rad srca pulsmetri mogu pokazati optimalnu zonu treniranja kojom se postiže željeni rezultat, bilo da je riječ o gubitku masnog tkiva ili povećanju mišićne mase.


Na primjer, uz mjerač otkucaja srca u svakom trenutku možete znati jeste li značajno napredovali u treningu ili jeste li u stanju pojačati ritam vožnje na određenoj udaljenosti dok vam broj otkucaja srca ostaje približno isti.


Podatke o svakom treningu moguće je pohraniti na računalo da bi ih kasnije mogli detaljnije analizirati i programirati svaki sljedeći trening ili natjecanje te i na taj način pratiti napredak.


Pulsmetri su, kao i sva dodatna oprema kod biciklista, postali s vremenom, zbog svoje niže cijene, dostupni gotovo svakom rekreativcu.


Stoga ukoliko i vi tražite pouzdanog partnera za vježbanje koji će kontinuirano pratiti vaš napredak potražite na tržištu neki od modela koji vam najviše odgovara.


crossrip-nmahon09.jpg


Oboje nije isključeno

U konačnici, ne mora biti slučaj da morate izabrati između mjerača snaga i onog koji mjeri otkucaje vašeg srca.


Možete ih koristiti rame uz rame kako biste pratili sve svoje aktivnosti na biciklu te vožnju podigli na viši nivo.


Bilo da trenirate s mjeračem snage i/ili mjeračem otkucaja srca, za kvalitetan trening trebat će vam dobar bicikl.


U Rog Joma trgovinama imamo samo najbolje.

skrolaj na vrh