7 pogrešaka zimskog treninga koje ne želite činiti

7 pogrešaka zimskog treninga koje ne želite činiti
objavljeno: 18.01.2018.

Kada se u zimskim danima dogodi nekoliko uzastopnih sunčanih dana s iznadprosječnom temperaturom za to doba godine, ljudi se odjednom probude.


Kvart oživi pa čak i oni vječiti mrzovoljni susjedi šeću, a pravi biciklisti sjedaju na bicikl.


Već smo nekoliko puta donijeli zaključak da je trening na biciklu koristan, a da biste ga učinili učinkovitijim i uspješnijim izbjegnite ove uobičajene pogreške:


Greška br. 1: Ne pojačavate intenzitet treninga


Ako ste ikad krenuli na fitness, u teretanu ili trenirali kod kuće naučili ste da intenzitet i težina treninga treba postepeno rasti.


Isto kao što je u teretani potrebno postepeno dodavati više utega da bi vježba bila učinkovita, tako je i na treningu na biciklu potrebno pomicati granice da bi postigli bolje rezultate.


milner_trekpowerfly018_198.jpg


Predlažemo da svaki put odaberete drugu stazu koja može biti duža ili strmija. Ako na prvom treningu gurate bicikl uz brdo, idući put probajte barem do polovice ostati na biciklu ili promijenite brzinu. To će vam otežati uspon.


No, pripazite: brda su zimi zaleđena i opasnija nego ceste u nizinama. Ako niste sigurni što vas čeka na vrhu radije se popnite pješke kako ne bi riskirali ozljede.


Greška br. 2: Prebrzo povećavate intenzitet treninga


Kada krenete s bilo kojim oblikom treninga, obično se malo zaletite i brzo izgubite volju i motivaciju.


Dozvolite da tijelo obradi svaki trening. Ako vam je zadnji trening prouzročio bolove u mišićima, nemojte se forsirati. Radije popijte tabletu i propustite sljedeći trening dok se ne oporavite.


Isplanirajte trening i budite odmjereni u pomicanju granica. Trenirajte prema vlastitim fizičkim mogućnostima ili malo iznad njih, ali nikada previše. Pretjerivanje u bilo čemu nikada nije dobro za organizam.


Ponekad ćete na kraju dana imati jaku želju za treningom, no ako vas umor i naporan dan na poslu savladaju radije se utoplite na kauču i skuhajte čaj od kamilice. To će vas oporaviti i u novi trening krenut ćete s više entuzijazma.


Greška br. 3: Ne uzimate dovoljno pauze


Ne, nećemo podržati dvotjedni Netflix maraton, ali u ovo doba godine ponekad je pametno smanjiti trajanje i intenzitet treninga.


uzmite-pauzu-od-bicikliranja.jpg


Ponekad je promjena načina razmišljanja sve što nam je potrebno. Prestanite trening gledati kao nešto što morate, već kao nešto što želite.


Jednostavno uživajte i pratite ritam vježbanja koji vam odgovara. Nemojte slijepo pratiti propisane upute koje ste skinuli s interneta, već ih prilagodite sebi.


Za trening birajte prijatelja koji ima slična iskustva kao i vi. Ako ste majstor biciklizma, birajte nekoga tko se sprema na maraton. Ako ste početnik, nemojte birati partnera maratonca jer će vam nabijati tempo koji će biti nemoguće pratiti.


Greška br. 4: Ne planirate


Priprema je uvijek pola posla, a motivacija ono što nas pokreće te je usko povezana s ciljem. Tako vam motivacija mogu biti fotografije s ljetovanja od prije tri godine kada ste na more došli biciklom, a tijelo vam je izgledalo kao da ste sišli s modne piste.


Tako je i s ciljevima. Oni se postavljaju na isti način, odnosno kada vas netko ili nešto potakne na promjenu. U planiranju ciljeva više se usredotočite na sam proces vježbanja nego na ishod i sigurni smo da ćete tada više uživati u vožnji.


Greška br. 5: Riskirate prehladu


Vožnja na biciklu možda neće uzrokovati prehladu, ali može lako oslabiti imunitet koji je tada podložniji napadima virusa i lakše će se zaraziti.


prehlada-zacepljen-nos_59dc94880c89b.jpg


Prehlada će poremetiti vaše planove i usporiti napredak. Kada niste potpuno zdravi, propustite trening i potrudite se da u iduću vožnju krenete punim kapacitetom.


Greška br. 6: Vozite po snijegu i ledu


Zima je razdoblje u kojem vam automobil često javlja opasnost “risk of ice”. Bicikl vam nažalost to neće javiti već ćete opasnost od leda morati prepoznati sami.


Ne želite valjda sami sebi srušiti snove i riskirati ozljedu zbog koje ćete propustiti cijelu sezonu bicikliranja? Umjesto treninga na otvorenom izaberite trening na sobnom biciklu ili trenažeru kako biste i dalje ostali u formi dok temperatura ne poraste.


Greška br. 7 Ne oblačite se dovoljno


Zimi sunce ima zube. Vidimo ga, ali nas štipa hladnoća. Zato na vanjski trening nemojte izlaziti bez tople, udobne odjeće.


Obucite se slojevito. Odjenite najprije pamučnu odjeću, a na nju stavite toplije komade od windshell tkanine s postavom od flisa. Ako vam tijekom vožnje postane vruće, lako ćete skinuti koji komad odjeće i nastaviti dalje.


zimska-odjeca-za-bicikliranje.jpg

 

Zima je idealna da fitness, pilates, bicikliranje ili bilo koji drugi oblik tjelovježbe pretvorite u rutinu i lakše dočekate proljeće.


Ako ste se pronašli u ovim greškama koje ste ponavljali tijekom prošlih godina, vrijeme je da ih odbacite, ali ostavite entuzijazam - on je uvijek dobrodošao.


Kunemo se da entuzijazma nikad nije nedostajalo u Rog Joma trgovinama! :)


skrolaj na vrh