Zwift - online trening na biciklu: kako početi?

Zwift - online trening na biciklu: kako početi?
objavljeno: 10.01.2019.

Kiša, snijeg i magla danas vam jednostavno ne pružaju motivaciju. Razumijemo, siječanj je mjesec koji vremenske uvjete pretvara u vašu korist i oni tako postaju savršena isprika za lijenost.


Niste sami, većinu nas od pomisli na izlazak iz toplog stana hvata jeza. Najradije bi se zavalili u naslonjač i gledali neku od omiljenih serija, te tako čekali bolje dane za trening vani. No, više nema potrebe da izlazite van nakon što ste došli kući s posla ili iz škole.

 

Zwift je osmislio platformu za vježbanje koja će oduševiti sve ljubitelje biciklizma, a za sve skeptike dana je mogućnost sedmodnevne besplatne vožnje. Ako vam se svidi, kompanija naplaćuje samo 20$ mjesečno za korištenje aplikacije koja ima bezbroj real-life puteva za proći.

 

mobile_road.jpeg


Učinite nešto za sebe i svoje zdravlje i pokrenite se. Kažu da je potreban 21 dan kako bi stvorili naviku, a da bi stvorili životni stil potrebno je 90 dana. Zapitajmo se koliko vremena provodimo pasivno sjedeći, te koliko bi nam tih sat vremena treninga značilo u životu.


Volite igrice i virtualni svijet?

U virtualnom svijetu je sve moguće, pa čak i biciklirati Wall Streetom te drugim poznatim ulicama ubrzanog New Yorka. Iako je Amerika na drugom kraju svijeta i do sada ste mogli samo sanjati o adrenalinu ovog velikog grada, danas ga možete posjetiti uz pomoć tehnologije.


Samo je pitanje vremena kada će nas hologrami trenirati u udobnosti vlastitog doma, no do tada nemate što izgubiti ako isprobate Zwift.

 

Što je Zwift?

Zwift je igra/ aplikacija koja omogućuje da umrežimo računala, tablete, televizore i mobitele te vozimo razne rute i natječemo se sa stvarnim biciklistima u virtualnom okruženju.


Za bolju predodžbu pogledajte video:

 


Što je potrebno da bi započeli s treningom?

Očito je da se u unutarnjem prostoru ne možemo slobodno kretati sa biciklom kao i vani, te nam je potrebna dodatna oprema koja će ustabiliti bicikl i omogućiti nam vježbanje na mjestu.

 

Minimalna oprema potrebna da bi aplikacija radila:


  • Bicikl - ukoliko još niste vlasnik nekog ljubimca na dva kotača, zavirite u naš široki asortiman, te izaberite samo najbolje za sebe!
  • Bilo koji turbo trainer ili trenažer
  • Senzor brzine i ritma (pomoću ANT + ili Bluetooth)
  • USB ili prijemnik koji prenosi ANT + ili Bluetooth signal na računalo, Mac ili iOS uređaj
  • Članstvo u Zwiftu

Program će raditi bez problema na svim iOS uređajima, a za korisnike Androida, sustav je još u izradi.

 

Turbo treneri građeni su tako da imaju dizajn s izravnim pogonom s ugrađenim mjeračem snage i promjenjivim otporom koji mjeri snagu i šalje podatke u Zwift kako bi se pokrenuo vaš online avatar. Super je stvar što stvarno imate osjećaj kao da se krećete po pravoj cesti, a svaka uzbrdica ili nizbrdica neizostavni je dio rute.

 

Koju rutu odabrati?

Trenutno najekstremnija ruta koju možete odabrati na Zwiftu je Watopia koja vam nudi put kroz Majansku džunglu, pa tako imate prilike virtualno proći dijelove Srednje Amerike i za one s nešto bujnijom maštom, doživjeti dašak te davno iščeznule civilizacije.


Od ostalih ruta možete svoje vještine bicikliranja isprobati na terenu:

  • New Yorka,
  • Londona,
  • Innsbrucka i
  • Richmonda.
 

Ready, set, GO!

 

cesta-start_2019-01-10_15-04.jpg

 
Kada ste konačno nabavili svu potrebnu opremu i kreiralikorisnički račun, vrijeme je da počnete biciklirati. Zimsko sivilo je pred nama, razbijte tu monotonu svakodnevicu. Nabacite kondiciju za neke bolje vremenske prilike te pokažite vaše vještine u virtualnom svijetu  uz ovu uzbudljivu aplikaciju!
skrolaj na vrh