Najbolje biciklističke staze za potpuni doživljaj Hrvatske

Najbolje biciklističke staze za potpuni doživljaj Hrvatske
objavljeno: 14.05.2018.

Hrvatska je zbog svojeg položaja, klime i raznolikosti terena savršena destinacija za cikloturizam, bilo da ste avanturist ili želite s obitelji odvoziti rutu do mjesta piknika.


Biciklisti gosti iz cijelog svijeta i vi, hrvatske biciklističke nade, imate priliku uživati u predivnom krajoliku dok pedalirate uz Jadransko more, osvajate samoborske šume ili upoznajete slavonske ravnice.


U cikloturizam sve više ulaže i Ministarstvo turizma, gotovo da i nema Turističke zajednice koja nema letak s obilježenim biciklističkim stazama u blizini. Čak postoji i Koordinacijsko tijelo za razvoj cikloturizma Hrvatske.


Još da u strategiju ubace osvještavanje vozača o turistima na biciklu…


Od razvoja cikloturizma, naravno, imamo koristi i mi, hrvatski ljubitelji bicikla koji vole svoj odmor provesti na dva kotača.


Nekima je vožnja brdskim biciklom po makadamima i stazama za koje nitko, pa ni oni sami nisu čuli, nešto na što se pale. Drugima je pak označena brdska staza dovoljna kako bi zadovoljili strasti, a treći uživaju pedalirajući asfaltiranim dionicama u društvu obitelji.


Hrvatska svakom biciklistu nudi ono što mu treba, a ovo su najbolje biciklističke staze za potpuni doživljaj Lijepe Naše.


Biciklističke staze okolice Varaždina


Biciklističke staze okolice Varaždina


Jedan od zaštitnih znakova Varaždina je i bicikl!

Ova regija ima dugu povijest bicikliranja, a Varaždinsko biciklističko društvo Sloga djeluje od davne 1897. godine.


Naravno da imaju i niz biciklističkih ruta…


Biciklistička ruta Od dvorca do dvorca (82,33 km) na cikloturističkim kartama je od 2014. godine. Ova kružna dionica kreće iz Varaždina, preko Lepoglave - grada čipke i čipkarstva (da, i zatvora :D),  sve do Trakošćana, dalje preko Cvetline da bi se vratila u Varaždin.


Ova ruta nije baš jednostavna, što zbog kilometraže, što zbog brežuljkastog terena, ali isplati se!


Cilj ove rute je povezivanje rekreacije i kulturno - povijesnih znamenitosti ovog područja. Biciklistička signalizacija postavljena je duž cijele rute, a dostupna je i GPX datoteka sa svim važnim podacima vezanim za ovu rutu. Cijela dionica se vozi cestom pa je cestovni bicikl najlogičniji izbor za ovu mirnu, tihu rutu bogatu impozantnim prizorima  Ivančice, Strahinjčice i Trakošćanskog jezera.


Biciklističke staze Dalmatinske zagore


Biciklističke staze Dalmatinske zagore


Na biciklističkoj karti Dalmatinske zagore nalaze se predivne staze bogate kulturno-povijesnim znamenitostima različitih civilizacija koje su kroz povijest živjele na ovom područje, a protežu se na relaciji Dugopolje-Trilj-Sinj-Vrlika.


Biciklistička staza Špilja Vranjača iz Dugopolja, općine neposredno uz autocestu A1 (Zagreb-Split) do špilje Vranjače svakako je nešto što morate odvoziti, barem jednom u životu. Ova špilja nalazi se u utrobi središnjeg dijela Mosora, a otvorena je za posjetitelje tijekom cijele godine.


Odlučite li se za ovu rutu bilo bi dobro da znate kako je ukupna duljina 41 km, visinska razlika iznosi 683 m, a sve to i još puno detaljnije piše u GPX datoteci koju je moguće preuzeti. Staza je sama po sebi srednje zahtjevna, preporučeno je odvoziti je dobrim MTB i bar u pola tako dobrom kondicijskom spremom. Na jednom dijelu staze, kod zaseoka Kovačevići pri spuštanju bolje prošetajte tih par stotina metara, ako niste uvježbani downhill vozač.


Osim rute Špilja Vranjača, valja spomenuti i rutu Kamešnica: Grab - Gornja Korita, iste su duljine (41 km), ali ova ruta odvest će vas do prekrasnih krških rijeka, redom pritoka Cetine. Zaista se isplati spremiti GPX datoteku i ovog ljeta odvoziti ovu rutu.


Biciklističke staze Zadarskog arhipelaga


Biciklističke staze Zadarskog arhipelaga


Ako netko želi biciklom proći cijeli jedan jadranski otok, voziti pješčanim plažama, makadamskim putevima i uživati u pogledu s najvišeg vrha Bandira (112 m) na sve otoke arhipelaga, MTB 19 – Vir kružna staza, idealan je odabir.


Kroz nekoliko manjih uspona staza okružuje cijeli otok, a posebice će oduševiti zaljubljenike u MTB i trekking. Fizički i tehnički nije jako zahtjevna, a duga je 27,5 km.


Ako se odlučite za ovu stazu GPS podaci možda vam neće biti potrebni, ali možete ih imati - za svaki slučaj.


Dugi otok i nije tako dug, svega 44,5 km. Samo jedna cesta povezuje svih 10 naselja na otoku, uključujući i jedinu općinu Sali. Ova avanturistička biciklistička ruta najvećeg otoka Zadarskog arhipelaga provest će vas uz sve atrakcije prekrasnog otoka. Imat ćete prilike vidjeti najviši svjetionik na Jadranu iz 1849. godine, možda i najljepšu jadransku plažu - Sakarun, Park prirode Telaščica, najviše klifove Jadrana i slano jezero.


Ako vam je prvi put da biciklom idete na otok mi vam možemo pomoći kako bi vožnja trajektom prošla bez iznenadnih troškova.


Biciklističke staze Žumberak-Samoborsko gorje


Biciklističke staze Žumberak-Samoborsko gorje


Želite li s obitelji provesti nedjeljno popodne biciklirajući, posjetite Samobor. Želite li popodne s frendovima ispunjeno adrenalinom, opet - posjetite Samobor. Ovaj, biciklističkim stazama bogat kraj, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.


U Samoborskom muzeju danas se čuva originalni velociped iz 1887. Velociped je vozio Mirko Kleščić, jedan od trojice maturanata koji su krajem 19. stoljeća krenuli iz Zagreba za Trst preko Karlovca, Delnica i Rijeke. Njihovo putovanje trajalo je mjesec dana - vaše nadamo se, neće toliko dugo trajati, ali može početi razgledavanjem ovog muzeja.  


7 samoborskih biciklističkih staza možete odvoziti za sat ili dva po stazi, ima ih tehnički jednostavnih koje su pogodne za obiteljske vožnje, do onih ekstremnijih za iskusne MTB vozače. Preporučeno vrijeme za biciklizam šumama ovog gorja je od travnja do listopada, zimi ipak nisu pogodne za svakog.


Biciklističke staze Slavonije i Baranje


Biciklističke staze Slavonije i Baranje


Slikovita sela koja se izmjenjuju s prostranim zlatnim poljima i idiličnim rijekama kao iz najljepšeg biciklističkog sna obilježja su ove biciklističke regije.


Osijek je, kao grad s najviše kilometara biciklističkih ruta, perjanica slavonskog i baranjskog cikloturizma. Čak 40 km staza najbolja su pozivnica za razgledavanje grada na dva kotača.


Dunavska biciklistička ruta - EuroVelo 6 jednim svojim dijelom prolazi kroz Hrvatsku.


Hrvatska dionica ove europske rute duga je 138 km. Kreće od graničnog prijelaza u Baranji preko slikovitih područja Kopačkog rita i biciklističkog grada Osijeka do ušća Drave u Dunav kod Aljmaša. Nastavlja erdutskim vinogorjima do Vukovara, Vučedola i naposljetku Iloka, gdje završava hrvatska dionica ove europske biciklističke rute.


U obližnjim Vinkovcima na raspolaganju su vam tri staze:

∙Plava ruta Borinci (19 km)
∙Crvena ruta Bosut (15 km)
∙Žuta ruta Sopot (21 km)


Za idiličnu vožnju uz rijeku krenite s Bosutskog mosta i pratite žutu rutu, pedalirat ćete 3 kilometra uz Bosut, posjetite i Krnjaš s rodnom kućom pisca Ivana Kozarca.


Izletište Sopot nalazi se na putu i dat će vam dojam života grada s početka 20. stoljeća. Nakon Sopota ruta vodi do Rokovaca gdje se možete odmoriti i istim putem natrag.


Iz Vinkovaca kreće i Srijemska biciklistička ruta (98 km). Kružna označena staza prolazi prostorom omeđenim rijekom Savom, gdje sedam rijeka napaja Spačvu - jednu od najvećih, cjelovitih šuma hrasta u Europi.


Svašta se može vidjeti u Slavoniji, ipak nisu samo kuće na prodaju.


Nadamo se kako ste pronašli svoju idealnu rutu, a ako vam nedostaje pravi bicikl, dio opreme ili je vašem biciklu potreban servis obratite nam se u našim centrima, rado ćemo vam pomoći.


Prava šteta bi bila ne istražiti ovakve biciklističke priče, odvažite se i doživite Lijepu Našu na biciklu.



skrolaj na vrh