Rekreativni biciklisti u epizodi: Zašto me boli koljeno?

Rekreativni biciklisti u epizodi: Zašto me boli koljeno?
objavljeno: 25.05.2018.

Sjedite na poslu, pa sjedite doma, a navečer legnete u krevet. I tako u krug. Mjesecima.


Sada kada su hladni ružni mjeseci daleko iza nas stvarno je krajnje vrijeme da se pokrenete i uvedete neku vrstu rekreacije u život. Evo, krenite s bicikliranjem. Barem do posla.


Najprije vam želimo čestitati jer ste postali (ili ste već bili) član biciklističke zajednice. Rog-joma ekipa broji 57,842 aktivnih članova (Facebook pratitelji) i svaki od njih vam može posvjedočiti kako je biciklizam najbolja stvar na svijetu.


Redoviti rekreativni biciklizam ugodan je i dobro djeluje na zdravlje. Bila bi prava šteta odreći ga se jer se na početku mogu javiti neke poteškoće.


Tijelo pamti, pa je tako zapamtilo sve one večeri pred TV-om i beskonačan krug cheat daysa.


Jednom kada konačno odlučite krenuti i pokrenuti se, nemojte se zavaravati kako možete nadoknaditi sve neradne mjesece pa dotući svoje tijelo i koljena prenaprezanjem.


Rekreativci imaju običaj bicikl voziti vikendom pa onda u kratkom vremenu “pedaliraju kao ludi” kako bi nadoknadili cijeli tjedan - tako ne ide. Da stvar bude gora, rijetko ili gotovo nikad ne pripreme tijelo vježbama prije bicikliranja, a istezanje poslije za njih je apsurd.


Prije svakog većeg napora potrebno je pripremiti tijelo, a to uključuje i zglobove (pogotovo koljena!). Dobro pripremljeno tijelo može izdržati puno veći napor, a duga vožnja će tako postati pravi užitak.


Krvožilni i respiratorni sustav bit će vam zahvalni, u to nema sumnje. No pripazite na koljena,  uz biciklizam se najčešće veže upravo bol u koljenu.

 

Biciklizam i bol u koljenu


Biciklističko koljeno


Koljeno je kompleksan zglob, najveći u ljudskom tijelu. Najkompliciranije je građe pa se zbog toga vjerojatno i najčešće ozljeđuje.


Kod pokreta u koljenu hrskavica patele je izložena čestom trenju, pogotovo ako postoje nepravilne kretnje. Ignoriranjem boli moguće je oštećenje i trošenje patele uz bolove različitih intenziteta. Bol se obično javlja u pateli, uz njen unutarnji rub ili ispod nje.


Pravilno zagrijavanje prije vožnje, kao i dovoljno dugo i temeljito istezanje poslije, zato vam mora postati rutina. To je jedini način da biciklizam iskusite u njegovom punom sjaju - bez grča na licu.


Kako se riješiti biciklističkog koljena?


Kako se riješiti biciklističkog koljena


Bol u koljenu povezana je s neodgovarajućom obućom i loše podešenim sjedalom. Možda vam bicikl koji vozite uopće ne odgovara. Također, česti uzrok boli u koljenima je i vožnja na premalom broju okretaja. Idealan broj okretaja je između 70 - 100 u minuti, čak i na uzbrdici.


Sjedalo je potrebno namjestiti tako da vam, dok sjedite na biciklu sa zdjelicom u vodoravnom položaju, peta stoji na pedali, a koljeno je ispruženo. Biciklistička obuća ne bi trebala biti premekana, u tom slučaju vjerojatno ćete osjetiti bol u bočnim stranama koljena.


1. Kada osjetite bol u koljenu, najbolje je otići liječniku.
2. Ako vam se bol javi tijekom vožnje, siđite s bicikla, sjednite i stavite nogu u opušteni položaj. Koljeno lagano savinite i odmorite se desetak minuta. Dok odmarate možete i laganim kružnim pokretima masirati okolne mišiće.
3. Morate li vožnju nastaviti - vozite lagano i nemojte se previše naprezati.  
4. Po završetku rute stavite led na koljeno i držite ga 10 - 15 minuta, nikako više od 20 minuta. Tretman ponovite što više puta u iduća 24 sata sa sat ili dva razmaka.
5. Idućih tjedan ili dva dana izbjegavajte pedaliranje, trčanje i stepenice (ako možete).
6. U slučaju da bol nikako ne prestaje, vratite se na savjet broj 1.


Biciklizam je jedan od najboljih oblika rekreacije, ako pazite na svoju sigurnost i zdravlje. Ignoriranjem i forsiranjem nećete ništa postići, hoćete, ali kontraefekt.


Zato, vozite svjesno i uživajte u svakom okretu pedale.


Da bi vaš bicikl mogao ispuniti sve vaše zahtjeve redovito ga servisirajte u našim poslovnicama, a ako je krajnje vrijeme za kupnju novog zavirite u naš web shop, tamo ćete sigurno pronaći bicikl za sebe.





skrolaj na vrh