Rezultati petrage
HR | EN

Gravel grinder: bicikliranje na šljunku kao novi trend

objavljeno: 01.03.2019.
Gravel grinder: bicikliranje na šljunku kao novi trend

Vozite li se biciklom istom cestom većinu vremena, velika je šansa da će vas kad-tad uhvatiti monotonija i vožnja će vam postati rutina, a to ne želi ni jedan biciklist avanturist! Srećom, možete promijeniti stare navike ako ste otvoreni za isprobavanje nečeg novog.


Jeste li čuli za Gravel grinder? To je vožnja biciklom koja kombinira cestovni biciklizam i bicikliranje po malo grubljim ili šljunčanim površinama. Ako vam je dosadila svakodnevna vožnja biciklom, Gravel grinder trend kao stvoren je za vas.

 

gravel_zabavna_voznja.jpg

 

gravel_odmak_svakodnevica.jpg

 

Utrke na šljunčanom terenu postale su sastavni dio mainstream biciklističke kulture, te su tako šljunak i grublji tereni postali sinonim za odmor od dosadne gradske vreve koja je glavna karakteristika urbanih sredina.

Zašto šljunak?

Zabavno je, pruža odmor od svakodnevnog prometa u gradu i nema potrebe za značajnijom investicijom u dodatnu opremu.

 

Sve od opreme što već posjedujete poslužit će, možda uz neke male preinake, no ništa drastično kao kod ostalih vrsta biciklizma.

Odakle ideja?

Šljunčane utrke nastale su oko ideje da je biciklizam najzabavniji kada smo u prilici izaći i istražiti naše granice, te iz uvjerenja da bi svaka vožnja biciklom trebala bi biti avantura.

gravel_biciklisti_pomazu.jpg

 

Zamišljene su da traju čitav dan ili čak nekoliko dana ako se dobro opremite i da se rute voze bez neke određene navigacije. Praksa je da vozači često pomažu jedni drugima u navigaciji, razmjenjuju opremu i da se što manje naglašava tko je predvodnik utrke. Zapravo, šljunčane utrke usredotočuju se na to tko je najzabavniji za vožnju, a ne tko je najbrži. Priprema za sam događaj ovisi o udaljenosti, terenu i težini rute.

 

Moderna vožnja na šljunčanim terenima nastala je početkom 2000.-ih na Srednjem Zapadu SAD-a u Kanzasu, kada je Jim Cummins uz pomoć kolege biciklista Joela Dykea osnovao Dirty Kanza, jedan od najpopularnijih događaja vožnje biciklom na šljunku u čitavom svijetu.

 

Sve je proizašlo iz Cumminsove frustracije ondašnjim cestama. U Kanzasu nije bilo mnogo staza za brdski biciklizam, te je tako postalo popularno da ljudi voze svoje brdske bicikle po zemljanim cestama Kanzasa. Šljunčane rute mnogo su sigurnije i jednostavnije, kako za bicikliste početnike, tako i za profesionalne bicikliste. Manje automobila na cestama znači mnogo opuštenija i mirnija vožnja, a zelenilo, priroda i svježi zrak napunit će vas energijom kako bi bili spremni na nove pobjede u svakodnevnom životu.

 

gravel_rute.jpg

 

Bilo da vozite sami ili u paru, šanse su velike da će vam se dopasti dopasti šljunčani teren koji je svakako pomak od standardne vožnje, fokusirane samo na brzinu i vodstvo.

Sudionici Gravel grinding biciklizma i oprema

Sudjelovati mogu biciklisti amateri, profesionalaci koji su se zasitili standardnih biciklističkih natjecanja, vikend ratnici i onih koji su se došli malo zabaviti i isprobati nešto novo.

 

Većina sudionika vozi bicikle namijenjene za malo opasnije terene, samo oni malo hrabriji će se odvažiti na avanturu na biciklima za svakodnevni cestovni biciklizam - što nikako ne preporučujemo ako ste planirali ići na dulje rute.

 

Često ćete vidjeti da su Gravel biciklisti nakrcani s opremom. Običaj je da bicikli obavezno imaju blatobrane i nosače za prtljagu; nose se dodatne boce s vodom i ruksaci u kojima se nalazi sve od paketa prve pomoći, hrane, dokumenata, maramica, rezervne odjeće i svega što jedan biciklist procjeni da mu je neophodno za vožnju.

Neizostavna oprema

  • Voda i hrana - spremite dovoljno tekućine i hrane kako bi bezbrižno mogli krenuti na put. Znate koliki su vam dnevni obroci i da kad se krećete i vježbate porcije bi trebale biti nešto veće i kombinirane s hranjivim namirnicama. Birajte pametno što ćete jesti na putu.
  • Odjeća - kaciga, naočale, udobne patike, tajice ili trenirka najbolji su za vožnju. Sve zavisi o vremenu, no slojevito oblačenje bio bi dobar odabir za šljunčane avanture.
  • Blatobrani - bez njih ne može! Velika je šansa da ćete se naći na terenu koji je prepun blata i ako padne kiša, bit ćete u blatu od glave do pete.
  • Gume - izbor guma je na vama, no preporučujemo da stavite gume nešto šireg profila kako bi vožnja bila što ugodnija.
  • Bicikl - kao što ste pretpostavili, u prodaji već duže vrijeme ima “gravel” bicikala, no to ne znači nužno da morate kupiti bicikl samo kako bi se vozili šljunčanim terenom. Možete odabrati karbonske bicikle koji su definitivno najlaganiji i najčvršći izbor za razne terene ili običan bicikl kakav su vozili vaš djed ili baka, ako su prilagođeni ovakvom nezgrapnom terenu.

Are you ready to Grind?

Jedno je sigurno, odaberete li čvršći bicikl i opremite li se kako treba, šljunčana vožnja će vam biti mnogo ugodnija. Ako nemate sve od opreme s liste, ne očajavajte. Najbitnije je s društvo s kojim krećete na put. Smijeh i veselje tijekom “Gravel grindinga” natjerat će vas da zaboravite na sve muke koje ste možda putem prošli. 

 

let_s_grind.jpg

Let’s GRIND!