Jela od buče i zašto ih biciklisti trebaju jesti

Jela od buče i zašto ih biciklisti trebaju jesti
objavljeno: 23.11.2018.

Možda će ovo zvučati smiješno, no je li vam ikada itko rekao da je buča izrazito važna namirnica za bicikliste? Ne zezamo se. Istina je. Kraljica jeseni koju su dugo smatrali stočnom hranom, danas je nezaobilazna namirnica u planovima prehrane onih koji se bave sportom i paze na unos kvalitetnih namirnica u organizam.

 

Kako buča djeluje na zdravlje organizma?

 

Buča je idealna zamjena za ugljikohidrate, a bogata je magnezijem, vlaknima i antioksidansima te vitaminima B, C i E. Sportaši i nutricionisti često je nazivaju i superhranom. Naime, Hokkaido bundeva sadrži malo kalorija i najviše proteina, dok bundeva Kabocha ima veliki udio pektina koji čiste organizam i tako pospješuju rad bubrega, srca i krvnih žila.

 

Butternut tikva je već duže vrijeme popularna namirnica i sadrži najviše vlakana, vitamina A, B6 i C te je iznimno bogata magnezijem, željezom i kalcijem.

 

Za sportaše je bundeva kao namirnica posebno važna jer:

• oporavlja mišiće,
• jača imunološki sustav,
• dobra je kao dijetna namirnica te
• poboljšava san.

 

Dodajte je u shake ili od nje napravite jelo i zadivite svoju bolju polovicu. Nije nužno da i ona bude sportaš jer su jela od buče posebno ukusna i zdrava za svakoga.

 

Spremni za cooking show? Ako nemate inspiraciju, evo nekoliko savršenih recepata.


Toplo predjelo: Juha od bundeve


Ok, sad će vrsni kuhari viknuti da juha nije predjelo, ali koga briga... ;)

 

Guste juhe najbolje su što nam jesen može dati, posebno kada je u pitanju topla juha od bundeve. Ova naizgled komplicirana juha zapravo je vrlo jednostavna za pripremu. A najbolje je što vam je za nju potrebno jako malo vremena.

 

juha-tikva-butternut_1.jpg

 

Za juhu od bundeve birajte Butternut ili Kabocha tikvu. Za pripremu juhe za šest osoba trebat će vam dvije takve tikve.

 

Evo ostalih sastojaka:

• 1 luk
• masnoća za prženje luka (maslac, ulje ili svinjska mast - svejedno je)
• 1,5 l vode
• prstohvat soli
• pola žličice papra

 

Tikvu ogulite i narežite na kockice srednje veličine (samo mesnati dio tikvice koristite za juhu, a koštice maknite). Luk nasjeckajte i popržite na masnoći. Ne trebate brinuti o veličini nasjeckanog luka jer se na kraju sve zajedno miksa. Nakon što popržite luk, dodajte narezanu tikvuu i zalijte vodom. Kuhajte oko pola sata dok tikva ne postane mekana.

 

Nakon kuhanja uzmite štapni mikser i sve zajedno izmiksajte pa začinite. Osim soli i papra možete dodati i curry, ljutu papriku ili malo muškatnog oraščića.

 

I ne zaboravite popržiti par šnita kruha baguetta za umakanje te dodati žlicu kiselog vrhnja i koju kap bučinog ulja te još nekoliko bučinih koštica na kraju. To su dodaci koji razlikuju prave eksperte zbog kojih je ova juha još posebnija. ;)


Glavno jelo: Pileći batak s pireom od bundeve


Samo da razjasnimo situaciju. Pire od bundeve idealan je u kombinaciji s paniranim i prženim odrescima, ali nismo ovdje da promoviramo takav način prehrane iako si ponekad možemo priuštiti onaj “cheat meal”. ;)

 

 pire-tikva_1.jpg

 

No, jednako ukusna kombinacija je i pečeni pileći batak s pireom od bundeve. Piletinu pripremite na uobičajen način. Posolite je i ispecite na tavi ili u pećnici. Za pire od bundeve preporučujemo da odaberete Butternut tikvicu. Razrežite je, ogulite i narežite na veće komade te maknite koštice.

 

Pire od tikve radi se kao i pire od krumpira. Kockice tikve stavite u kipuću vodu i kuhajte otprilike 20-ak minuta na laganoj vatri dok tikva ne omekša pa ocijedite vodu. Zgnječite je kao pire krumpir i dodajte joj malo soli, papra, maslaca i mlijeka po potrebi ako pire bude pretvrd.

 

Ta-daaa! :)


Desert: Pita od bundeve


Znate li da je pojam “zdravi kolači” jedan od najpopularnijih na tražilici? Pravilna i uravnotežena prehrana zaista je popularna, a svi bi osim glavnog obroka ponekad pojeli i neki zdravi desert.

 

Pita od bundeve nezaobilazna je slastica na stolu i prilikom proslave Dana zahvalnosti koji se slavi u Americi, a malo amerikanizacije u ovom slučaju niti nama ne škodi. Evo detalja.

 

Sastojci za prhko tijesto:

• 250 g brašno
• 120 g maslaca
• 50 g šećera
• 1 jaje
• 1 žlica kiselog vrhnja
• prstohvat soli

 

Sastojci za nadjev:

• 400 g bundeve
• 150 g šećera
• 3 jaja
• 125 ml slatkog vrhnja

 

pita-bundeva_1.jpg


Zamijesite prhko tijesto od navedenih sastojaka. Nemojte mijesiti predugo jer će tijesto kod pečenja biti žilavo. Stavite tijesto u hladnjak na sat vremena. Za to vrijeme pripremite nadjev.

 

Narežite tikvu, ubacite je u kipuću vodu i kuhajte na laganoj vatri otprilike 20 minuta. Ocijedite je i izblendajte ili zgnječite gnječilicom za krumpir. U drugoj posudi istucite jaja i šećer, a u trećoj vrhnje za šlag. Sve zajedno povežite i dodajte zgnječenu tikvu.

 

Izvadite tijesto iz hladnjaka i izvaljajte ga po pobrašnjenoj podlozi, pa ga prebacite u kalup i izbodite vilicom. Pecite 10 minuta na 180° pa ulijte smjesu s tikvom i pecite do kraja još 35 minuta.

 

Ukrasite pitu ružicama od tučenog slatkog vrhnja i pospite mješavinom šećera u prahu i cimeta.

 

Uživajte u ovim ukusnim jelima!

 

Vaša Rog Joma :)

skrolaj na vrh