5 iznenađujućih namirnica koje vas iscrpljuju i smanjuju izdržljivost na biciklu

5 iznenađujućih namirnica koje vas iscrpljuju i smanjuju izdržljivost na biciklu
objavljeno: 05.05.2017.

Stiglo je toplije vrijeme što znači da su neki već debelo ušli u sezonu bicikliranja.

 

Sunce prži, ptičice pjevaju, bicikl ide k’o podmazan i puni energije, entuzijazma i elana pedalirate kao pravi profesionalac.

 

Ili?

 

Ili se nalazite u situaciji B gdje ste cijelo vrijeme umorni i bezvoljni. Bez obzira spavate li 5, 6 ili 8 sati budite se umorni, a izdržljivost na biciklu je na nezavidnoj razini.

 

Što bi mogao biti razlog tome? Uz dobro poznati proljetni umor (normalan fiziološki proces u kojem se tijelo priprema na pojačanu aktivnost) i premalo spavanja, jedan od razloga za curenje energije mogla bi biti vaša naizgled zdrava prehrana.

Da ne bi bilo zabune, ne mislimo na onu očiglednu hranu koja je nabijena šećerom i rafiniranim ugljikohidratima kao što su krafne, bureki i peciva punjena čokoladom. Govorimo o zdravim obrocima koji kriomice brljaju s probavom, povisuju šećer i doslovce vas ponekad bude usred noći.

 

Evo 5 iznenađujućih namirnica koje ubijaju izdržljivost na biciklu i njihove poboljšane, tj. zdravije verzije. 


1. Muesli: doručak za isisavanje energije 

 

zobene-pahuljice-dorucak-biciklista.jpg 

 

Obična zobena kaša fantastična je energetska hrana i zdrav doručak, ali kupljene zobene kaše obogaćene medom ili u kombinaciji s komadićima sušenog voća i komadićima čokolade (muesli) nisu više toliko zdrava opcija.

 

Prepune su skrivenog šećera i visokog su glikemijskog indeksa koji je poznat po tome što brzo daje energiju, a isto tako je brzo i spušta.

 

Zdravija verzija: Držite se čiste zobene kaše i slobodno dodajte par sjeckanih oraha, badema, chia sjemenke ili svježe voće. Zobena kaša bogata je proteinima važnim za proizvodnju energije i odličan je izvor ugljikohidrata koji pomažu uravnotežiti razinu šećera u krvi. 

 

Ako želite zasladiti zobenu kašu, zasladite je sokom od jabuke, medom, stevijom ili agavinim sirupom.

 

2. Orašasti plodovi: previše njih će rezultirati umorom

 

orasasti-plodovi-umor.jpg

 


Glavni problem u orašastim plodovima je što su toliko zarazni i ukusni. Mogli bi reći da pokraj njih uvijek imamo “veće oči nego guzu” što naposljetku rezultira lošim osjećajem u želucu.

 

Razlog tome je što su orašasti plodovi bogati masnoćama od kojih je većina dobra za zdravlje (omega-3 masne kiseline), ali previše njih će usporiti i začepiti probavu te pojačati lučenje hormona koji pridonose pospanosti.


Zdravija verzija: Odvagnite 1/4 šalice orašastih plodova i spremite ih u plastične vrećice kako ne bi došli u napast i prejedali se. Možete se voditi i količinom jedne šake što bi bilo oko 40 g ili 200 kalorija.

 

Naravno, izbjegavajte one pečene u ulju i posoljene verzije, a da bi bili siti što prije, k orašastim plodovima dodajte par šnita jabuke.

 

3. Voćni jogurti: toliko šećera da ste od njega umorni

 

vocni-jogurt-umor.jpg


Bilo bi sve u redu da se u obične jogurte dodaje samo voće, ali problem je u tome što u voćnim jogurtima ima svega osim voća. Udio voća varira od 60 posto, pa do mizernih 15 posto, a slatkoću i boju voćni jogurti duguju šećeru i umjetnom bojilu.


Samo zamislite ovo: voćni jogurt može sadržavati i do 17 grama šećera, a jedna porcija sladoleda sadrži 20 grama šećera.


Zdravija verzija: Kupite obični ili grčki jogurt i u njega stavite nasjeckano voće s dodatkom orašastih plodova. Grčki jogurt bogat je proteinima koji stabiliziraju šećer u krvi, a voće će zasladiti jogurt.

 

4. Kava: prerano ispijanje kave može rezultirati umorom tijekom dana

 

kava-umor-biciklisti.jpg

 


Ako se osjećate umorno, bolesno, iscrpljeno i bezvoljno, možda je za sve kriva rano jutarnja kava.
Naime, čim se ujutro probudimo, hormon stresa kortizol luči se velikom brzinom, a kofein u kavi dodatno ubrzava lučenje kortizola i inzulina. 

 

Na kraju, sve ove zavrzlame u organizmu vode do umora.

 

Zdravija verzija: Za optimalnu energiju, popijte jutarnju kavu između 10 i 12 sati. To je vrijeme kada je razina kortizola u organizmu najmanja, pa će i učinak kofeina biti najbolji.

 

Isto tako, pokušajte izbjegavati kofeinske napitke otprilike 6 sati prije spavanja jer kofein u tijelu ostaje i do 8 sati nakon konzumiranja.

 

5. Energetske pločice, a od energije niti E

 

energetske-plocice.jpg

 

 

Energetske pločice mogu biti obogaćene vitaminima i mineralima, no često obogaćen i umjetnim zaslađivačima koji mogu uzrokovati drastične oscilacije u razinama energije. Osobito kada ih jedete kao zalogaj, a ne za dodatnu energiju za bolji trening.

 

Zapravo, najzastupljeniji sastojak u energetskim pločicama je sirup smeđe riže koja je često sastav slatkih bombona.

 

Zdravija verzija: Energetske pločice pripremite kod kuće. Sve što vam treba je zobene pahuljice, malo meda ili agavinog sirupa, orašastih plodova i sušenog voća po želji. Internet je prepun recepata za zdrave energetske pločice, pa malo prošvrljajte.

 

Nadamo se da nakon ovog bloga nećete više biti umorni i da će vam se perfomanse na biciklu poboljšati :)

 

Trebate li novi bicikl, dodatnu opremu ili dijelove za bicikl, slobodno nam se javite ili pogledajte našu ponudu na web shopu.

skrolaj na vrh