5 savjeta za vitkost bez brojenja kalorija

5 savjeta za vitkost bez brojenja kalorija
objavljeno: 04.01.2019.

Hej, jeste li i vi u klubu “5 kilograma do Uskrsa”? :D

 

Da, blagdani polako završavaju, a novogodišnjim odlukama hvalimo se na sve strane. Koji centimetar manje, koji kilogram manje, koja kalorija manje. Na web portalima pronaći ćete mnogo ekspresnih savjeta i namirnica koje treba izbjegavati, no zapravo je ključ vitkosti u zdravim namirnicama koje morate jesti.

 

To su često namirnice koje na svom pakiranju nemaju istaknutu količinu kalorija, proteina, ugljikohidrata i slično. Stoga brojenje kalorija u povrću, voću ribi i žitaricama može biti poprilično zamorno, a često i nemoguće. Da, postoje na internetu izvori uz koje možete odrediti broj kalorija u jednoj jabuci, ali, zar ćete svaku jabuku i bananu vagati pa joj preračunavati vrijednosti?

 

Ponekad je biti fit zaista teško, ali zato smo mi tu i dajemo vam pet savjeta kako uspjeti do Uskrsa. ;)

 

Fit savjet #1 Jedite zdrave ugljikohidrate

 

Ugljikohidrati su ugljikohidrati, bez obzira nalaze li se u pšeničnom kruhu ili mahunarkama i organizam ih obrađuje na isti način. No, u nekim namirnicama zasićenost ugljikohidratima je manja, a uz ugljikohidrate u njima možete pronaći i druge hranjive tvari.

 

image-from-rawpixel-id-484476-jpeg_1.jpg

 

Za liniju su najopasnije rafinirane žitarice kojih ima u kruhu i bijelim pecivima, no njih možete vrlo lako zamijeniti integralnim pecivom i kruhom od cjelovitih žitarica poput zobi i pira ili sjemenki lana i suncokreta. Osim manje ugljikohidrata, priuštit ćete si puniju teksturu i zdraviji okus, ali i vlakna koja će vam pomoći u probavljanju hrane za zdravlje organizma i vitku liniju.

 

Cjelovite žitarice duže će vas držati sitima nego što bi to kruh i peciva od bijelog brašna.

 

Fit savjet #2 Birajte svježe namirnice

 

Uz cjelovite žitarice, i cjelovito voće i povrće važni su za vitku liniju. Pod “cjelovitim” smatramo namirnice koje nisu prerađene u juhu iz vrećice. Samo zato što je to juha od brokule ili rajčice, ne znači da se računa isto kao što i juha od svježe brokule ili rajčice.

 

Da biste počeli koristiti zdrave namirnice, trebate na njih usmjeriti svu svoju pozornost. Svakako pomaže vlastiti voćnjak ili povrtnjak, iako je danas zdravu hranu moguće naručiti i online. No, upozoravamo da oznake na pakiranjima “zdrave hrane” nisu uvijek istinite, a trgovci će vam ihs vejedno bez problema uvaliti.

 

image-from-rawpixel-id-485549-jpeg_1.jpg

 

Ono što sami pripremite, uberete ili kupite od lokalnih OPG-ova ili kumica na tržnici, bit će najsigurnije. Također savjetujemo da voće jedete u jutarnjim satima, a večeru “nabildate” proteinima.

 

Fit savjet #3 Tempirajte namirnice prema djelovanju organizma

 

Da je voće za ujutro, a proteini za večeru nije pravilo, no ovakav tajming daje najbolje rezultate. Naime, organizam djeluje po ciklusima. Zna kada je vrijeme za spavanje, kada je vrijeme za ručak i što od ručka može očekivati. Zna i da ste preskočili doručak pa vam šalje signale - glavobolju i “kruljenje u želucu”.

 

Organizam mijenja stanje hormona, temperaturu i mijenja svoja stanja. Ujutro uklanja ostatke hrane, poslijepodne ponovo prikuplja hranu, a navečer i noću je skladišti. Zato je ujutro najbolje konzumirati voće koje pomaže u izbacivanju štetnih tvari iz organizma. Osim voća, ujutro je dobro jesti i hranu bogatu vlaknima iz istog razloga.

 

image-from-rawpixel-id-83811-jpeg_1.jpg

 

Za ručak jedite mahunarke i povrće, dok u međuobrok možete ubaciti bjelančevine. Za večeru birajte proteine kojih najviše ima u plavoj ribi i morskim plodovima, pilećim prsima i tuni. Plava riba uz proteine sadrži omega-3 masne kiseline čiji manjak može uzrokovati depresiju, umor, pa čak i debljanje.

 

Fit savjet #4 Pravilno rasporedite namirnice na tanjuru

 

Da biste postigli što bolje rezultate, glavni obrok na vašem tanjuru trebao bi biti u pravilnim omjerima. Zamislite da je tanjur podijeljen na četiri jednaka dijela u koje treba rasporediti tri vrste namirnica:

 

  • ½ tanjura trebalo bi zauzimati zeleno lisnato povrće
  • ¼ tanjura proteini i
  • ¼ tanjura žitarice

 

Možete primijetiti da povrće zauzima najveću površinu, a u svoju prehranu ubacite brokulu, kelj, šparoge, špinat, raštiku, kupus, blitvu, repu i zelenu salatu. Druge dvije četvrtine tanjura podijeljene su na proteine i žitarice.


image-from-rawpixel-id-415841-jpeg_1.jpg

 

Napunite četvrtinu tanjura proteinima poput već spomenute plave ribe ili junetine, jaja, piletine i puretine bez kože. Drugu četvrtinu tanjura napunite žitaricama ili škrobnim povrćem - smeđom rižom, bulgurom, zobi, tjesteninom, kvinojom ili pak kruhom. Osim žitarica možete koristiti i kukuruz, grašak batat ili grah, leću i slanutak.

 

No, kad kažemo “napunite”, ne mislimo da vam hrana treba padati s tanjura.

Promjer tanjura može biti otprilike 23 cm.

 

Fit savjet #5 U vodi je spas

 

Ako je vaš cilj imati vitku figuru, uz pravilan unos namirnica u organizam, trebat ćete obratiti pažnju i na tjelovježbu i rehidraciju. Prije i tijekom treninga rehidracija bi trebala biti vaš glavni prioritet. Stoga je prije i tijekom treninga najbolje piti vodu koja će regulirati tjelesnu temperaturu, osim ako se ne radi o treningu duljem od 60 minuta. Tada je uz vodu preporučljivo popiti sportsko izotonično piće koje će nadomjestiti elektrolite i ugljikohidrate za nastavak aktivnosti.

 

Tijekom treninga pijte vodu često u malim gutljajima i svakako je pijte prije i poslije treninga. Čak i ako ne osjetite žeđ. Jer kada je osjetite to je znak da je tijelo već dehidrirano. U vodu možete dodati i kriške limuna, limete ili svježih krastavaca i tako joj poboljšati okus.

 

hidratacija-na-biciklu_1.jpg

 

S obzirom da je u čitavoj zemlji upravo počela hladna sezona, svoje ćete aktivnosti morati svesti na one u zatvorenim prostorima.

 

Skoknite do Rog Joma web shopa i proučite ponudu sniženih fitness sprava i opreme za vježbanje.

 

skrolaj na vrh