Zima i vožnja biciklom? Sigurnost prije svega

Zima i vožnja biciklom? Sigurnost prije svega
objavljeno: 15.11.2018.

Mnogi misle da završetak ljeta označava i završetak biciklističke sezone. Ali to nije istina.

Biciklirati možete kroz cijelu godinu, bilo da se radi o bicikliranju do posla ili o rekreativnom vikend bicikliranju.

Dopuštate li zimi da vas drži podalje od vašeg bicikla, puno propuštate.

 

Koje su prednosti bicikliranja zimi?

• bit ćete fit kroz cijelu godinu. Vaše se tijelo bori protiv niskih temperatura kada biciklirate, te ćete sigurno brže dostići fitness ciljeve koje ste si zadali
uštedjet ćete na članarini za teretanu, kao i na gorivu
ojačat ćete imunitet i poboljšati metabolizam, što znači da se nećete moći tako lako razboljeti
poboljšat će vam se raspoloženje u tim zimskim, mračnijim i hladnijim danima (fizička aktivnost potiče proizvodnju serotonina, hormona sreće)
• imat ćete malu avanturu svaki dan

 

Svakako, početak zimske sezone ipak će zahtijevati nekoliko prilagodbi s vaše strane. Donosimo vam par savjeta:

1. Kako nadograditi svoj bicikl za zimu?

2. Kako se obući i pripremiti za zimski biciklizam?

3. Kako biciklirati zimi na siguran i udoban način?

 

ulozite-u-odjecu.jpg

 

Uz pravo znanje, pripremu i oprez, zimsko bicikliranje će postati sigurno i lagano kao ljetni povjetarac. Saznajte kako se  pripremiti za vožnju u hladnoj sezoni.

 

1. Kako nadograditi svoj bicikl za zimu


Smanjite rizik od klizanjarizik od klizanja i padanja povećava se u vlažnim i hladnim vremenskim uvjetimaMeđutim, postoje mjere predostrožnosti koje možete poduzeti da biste dobili više prianjanja i ravnoteže kod zimske vožnje:


odaberite odgovarajuće gume - ako je moguće, odaberite deblje gume za bolje prianjanje u slučaju klizanja

– zgodan trik je da pustite malo zraka iz vaših guma, tako će dobiti veću trakciju

– pazite da vaše cipele i pedale imaju pravilno prianjanje tako da vam stopala ostanu na mjestu cijelo vrijeme (ako je potrebno, nabavite pedale s gumom protiv klizanja)


Provjerite ispravnost kočnica - mogućnost naglog i snažnog kočenja je od velike važnosti.


Pobrinite se da ste vidljivi svim sudionicima u prometu - za sigurnost sebe i drugih, pazite da ste dobro vidljivi svim sudionicima u prometu.

 

Uz osnovne biciklističke uređaje za tamne ili polutamne uvjete, sami na vaš bicikl možete dodati još:

 

– dodatna svjetla - jedna od najboljih inovacija modernog doba svakako su mala, a iznimno sjajna biciklistička svjetla.

 

Jedna takva mala naprava doslovno vam može spasiti život. Nemojte računati na to da ćete u neočekivanoj situaciji moći reagirati na vrijeme. Pazite da prednje svjetlo usmjerite lagano prema tlu, kako ne biste zaslijepili pješake na putu.

 

– glasno zvono za bicikl - to se možda ne odnosi na vidljivost, ali to će vas svakako učiniti uočljivijim u prometu. Imajući glasno zvono na biciklu možete privući pozornost automobila koji vas ne vidi - što može biti presudno u određenim situacijama.


blatobrane -  slažemo se, možda ne izgledaju najprivlačnije. No savršeno će vas zaštititi od prskanja vode ili blata pri vožnji biciklom. Biciklistički blatobrani su petominutna nadogradnja koja pruža savršenu zaštitu kod vožnje po kiši, a ne predstavljaju veliku investiciju. Plus, ako se vozite u grupi, bit ćete vrlo popularni, budući da nećete prskati blatom nikoga iza sebe.

 
ne-morate-spremati-bicikl.jpg


2. Kako pripremiti sebe za zimsku vožnju


Nakon što pripremite svoj bicikl za uzbudljive zimske vožnje, nemojte zaboraviti "nadograditi" sebe! Usvojite umjetnost slojevitog oblačenja i izaberite materijale koji imaju izvrsna svojstva koja kontroliraju vlagu i temperaturu tijela.


• ostanite topli i suhi - napredak u tehnologiji dotaknuo se i biciklističke odjeće koja je topla i izdržljiva. Uložite u biciklističku jaknu, koja će vas braniti od hladnoće, ali i dopuštati cirkulaciju zraka. Ovo je jedno od obaveznih ulaganja za sve koji se misle ozbiljnije baviti bicikliranjem.


• budite vidljivi - opet se vraćamo na vidljivost, što samo govori o njezinoj važnosti. Kada biciklirate, vi i vaš bicikl ste jedno - tako da osim o vidljivosti vašeg bicikla morate razmišljati i o nabavci reflektivne odjeće ili dodataka za vas. Danas postoji mnogo genijalnih i praktičnih načina kako da svijetlite u mraku - sa stilom.


3. Kako biciklirati po snijegu i zimi


Super, opremili ste vaš bicikl za zimske uvjete i odjeveni ste da vam bude toplo i suho, znači skoro ste spremni za zimske vožnje. Kažemo skoro, jer ipak imamo još par savjeta za siguran zimski biciklizam koje je dobro pročitati prije nego krenete.

 

suzdržite se od naglih pokreta - važno je osjećati da imate kontrolu, a nepotrebni potezi i manevri mogu vas lako izbaciti iz ravnoteže.

 

– za vrijeme vožnje nemojte se dizati sa sjedala. Imat ćete veću kontrolu ako sjedite cijelo vrijeme. U tom položaju, vaš stražnji kotač će također biti stabilniji.


nikamo bez kacige - svi znamo da je vožnja s kacigom daleko sigurnija nego bez nje, ali zapravo ih jako malo ljudi koristi. Dok sportski i brdski biciklisti ne sjedaju na bicikl bez nje, u svakodnevnom cestovnom prometu, pogotovo u gradovima, nisu uspjele postati toliko popularne. Zaštitite svoju glavu prilikom vožnje.


– novi, praškasti snijeg je najbolji - i najsigurniji - za zimske biciklističke vožnje.


– ne pokušavajte biciklirati po ledu. Nijedna količina pripreme neće vas zaštititi od klizanja po ledu.


– uvijek provjerite vremensku prognozu prije vožnje. Ne možete biciklirati u istoj odjeći po suhom i toplom vremenu kao i za vrijeme snježne oluje.


– nemojte zaboraviti ostati hidratizirani - tekućina daje energiju i pomaže u reguliranju tjelesne temperature. U ponudi postoje razne boce za bicikl, savršene za vaše za vaše male i velike biciklističke avanture.


prilagodite-se-zimskim-uvjetima.jpg

Želimo vam sretno zimsko bicikliranje!


Biciklizam može biti siguran, ugodan i zdrav tijekom cijele godine - zašto ne biste isprobali ove snježne sezone?


S gore navedenim savjetima više nemate izgovora da izbjegavate vožnju bicikla zimi.


Za više inspiracije, pogledajte našu ponudu kako biste bili spremni za vožnju biciklom u svim sezonama.

skrolaj na vrh