Kako se obući za bicikliranje po hladnoći?

Kako se obući za bicikliranje po hladnoći?
objavljeno: 20.01.2017.
Čak i za one koji imaju naviku voziti se u hladnijim mjesecima, vožnja biciklom tijekom ove jake zime može se činiti kao obeshrabrujuća ideja.

Jer kao što vidimo, zima je tek sada odlučila pokazati svoje pravo lice. Veliki minusi, snijeg, kiša i bura… Toliko je hladno da čim izađemo iz kuće postajemo snjegovići. Automobili se smrzavaju, a i lokoti na biciklima

No nemojte odmah odustati od vožnje i pospremiti bicikl u spremište jer zimska vožnja ima i svojih ljepota - udisanje svježeg zraka, ne trebate svako malo tražiti hlad i raditi pauze kako bi se osvježili, niste toliko mokri od znoja… A da bi mogli uživati u ovim dobro skrivenim ljepotama, trebate se i dobro odjenuti.

Zapravo to je i najočitije, zar ne?

Zimska oprema za bicikliranje


Prava vjetrovka, vodootporne i prozračne hlače, majice, čarape i kapa… to će vam sve trebati za suhu i toplu vožnju. 

Nabavka cijelog kompleta zimske odjeće na prvi pogled može izgledati kao veliki trošak, ali morate se dobro i višeslojno odjenuti kako bi izbjegli pothlađivanje.

Zaštitite glavu, vrat i dišne puteve


Najvažnije je zaštititi glavu i vrat suhom i toplom odjećom jer budimo realni - teško je izbjeći hladne ruke i noge osobito na duljoj biciklističkoj ruti. 

Ali možete preživjeti. 

No hladna glava i vrat mogli bi vas poslati u hipotermiju (kada tijelo gubi toplinu brže no što je može proizvesti).

Dobro zašitite glavu, nos i vrat

Iako većina zimskih jakni ima povišenu kragnu, tijekom vožnje ona ipak nije dovoljna. Zbog toga zaštitite usta nos i vrat sve popularnijim biciklističkim maramama. Postoje marame kao one od Bontragera koji su izrađene od laganog termo materijala tako da je ne morate preklapati kako bi dobili bolju toplinsku zaštitu. 
 
Glavu zaštite termo kapom, a ako su vani veliki minusi, prije kape na glavu navucite fantomku koja će vas dodatno zaštiti od hladnog vjetra.

Ako idete na dulje rute, biciklistička kaciga je obavezna. Preporučujemo kacigu s manje otvora za zrak jer one (logično) manje propuštaju hladan zrak i vjetar prema glavi. Da bi se dodatno zaštiti od hladnoće, na kacigu navucite i zaštitnu navlaku za kacigu koja će osim što će vas zaštiti od kiše, pružiti i dodatnu izolaciju.

Tako vam potkapa neće davati onaj osjećaj hladnoće nakon što se oznoji. 
 

Slojevito zaštite gornji dio tijela


Kada idete na dulju rutu, možda ste svaki put u iskušenju da na sebe obučete samo majicu i debelu, vodootpornu jaknu jer se tako i inače odjevate za vožnju do posla. Iako vam je toplo, morali bi također uzeti u obzir da ćete se tijekom vožnje previše oznojiti.

Čak i kad je temperatura blizu nule, znoj se vrlo lako može sakupiti ispod odjeće, a vi ćete biti mokri i pothlađeni.

Stoga je slojevito odijevanje ključno za zaštitu od zime. Pogotovo za gornji dio tijela. A koliko ćete gornji dio zaštiti ovisi o vrsti vožnje.

Na cestovnoj vožnji gdje su rute poprilično ravne, gornji dio tijela nije toliko aktiviran koliko na brdskoj vožnji, pa je naš savjet da ako manje koristite gornji dio tijela, obucite jedan sloj više.

Obucite na sebe barem 3 sloja odjeće


Temeljni sloj odjeće 


Odjenite prozračnu biciklističku majicu koje možete naći u raznim debljinama. Za vrijeme toplih dana će takva majica ukloniti znoj s tijela, a po hladnom vremenu će vam pomoći zadržati toplinu tijela. Većina takvih majica ima dulji donji dio leđa koji sprječava ulazak hladnog zraka kada ste sagnuti na biciklu. 
 

Srednji sloj odjeće


Uloga srednjeg sloja je da gornjem tijelu pruži dodatnu izolaciju, tj. da upotpuni prozračnu majicu. Za srednji sloj odaberite termo majicu sa zatvaračem jer ćete tako imati jednostavan pristup džepovima, a i vrlo lako možete otkopčati majicu ako vam postane vruće (ako je to moguće po ovoj hladnoći).

Gornji sloj odjeće


Tanja vodootporna jakna je zasigurno pobjednik. Na samom početku vožnje budite dobro zakopčani, a ako ćete se penjati brdima, lako je možete otkopčati.

Jedan od boljih izbora je Bontrager jakna Softshell koja je primjerena za temperature malo iznad nule. Zadnji dio je izuzetno prozračan, a prednji dio je izrađen iz tkanine Softshell koja čuva toplinu, prozračnost i pruža zaštitu protiv vjetra i kiše. 

Tijekom bicikliranja zaštite i noge od hladnoće


Noge su zapravo najmanji problem što se tiče hladnoće jer one uvijek rade. No, ako nisu dobro zaštićene, lako ćete izgubiti toplinu i eto pothlađivanja.

Navlaka za cipele će dodatno zadržati toplinu tijela i stopala se neće toliko znojiti

Za zaštitu nogu imate nekoliko opcija. Prva je kupiti zimske biciklističke hlače. Problem je u tome što su ponekad dosta skupe, pa ih većina ima samo jedan komad što i nije baš najbolje rješenje ako se vozite više puta tjedno. 

Pristupačnije rješenje je na biciklističke tajice navući termo navlaku za noge, a za dodatnu zaštitu prepona i zdjelice na tajice stavite kratke hlačice.

Zaštitite ekstremitete


Kod srednjeg i jačeg intenziteta tijelo se znoji, a krajnji rezultat su znojna stopala i šake.

A budimo iskreni - teško je zaštiti stopala i šake. Što god uradili, teško je izbjeći bolno peckanje ili tupi osjećaj u prstima koji se stvara zbog hladnoće. 

No barem možete pokušati.

Umjeto termo rukavica možete staviti dva para tanjih rukavica

Na cipele navucite navlake, a na ruke rukaviceMožete odabrati termorukavice koje će vas zaštiti od hladnoće, no one su same po sebi dosta deblje što znači da ćete imati manji osjećaj kontrole nad volanom bicikla. 

Isto tako, ponekad se takve rukavice ne prianjaju dobro na ruke jer su prevelike, pa će vam se zbog tog praznog prostora prsti početi više znojiti.

Ako su temperature ispod ništice i u zraku je velika vlaga, na ruke stavite jedan tanji par rukavica i na njih druge rukavice s vjetronepropusnim materijalom. Za dodatnu zaštitu stavite na ruke grijač ruku koji će zaustaviti prodor hladnog vjetra u rukavice.

Mislimo da ste sada napokon spremni za bicikliranje po svježem zraku. Toliko svježem da ćete ubiti i sve viruse oko sebe :)

skrolaj na vrh