Tips & Tricks - Kako biti spreman na dan utrke

Tips & Tricks - Kako biti spreman na dan utrke
objavljeno: 15.04.2019.

 

Prilikom odlaska na utrku velika većina nas voli si postaviti neki cilj prije samog starta. U većini slučajeva cilj svakog od nas je da budemo što bolji nego što smo bili na utrci ranije ili od utrka u prošloj sezoni.

 

Ono što je super kod Adria Bike Series maratona je što na izbor imate nekoliko dužina staza koje su samim time klasificirane i po težini. Tako oni koji su se tek upustili u mtb avanture ovisno o svom slobodnom vremenu mogu izabrati između 'Easy' i 'Classic' staze, dok one malo iskusnije čeka 'Epic' staza.

 

S obzirom na to da svatko od nas može imati i neplanirano 'loš' dan imate mogućnost promijeniti stazu koju ste odabrali i u tijeku same utrke. Tako npr. netko tko krene na 'Epic' stazu u prvih nekoliko km utrke shvati da mu danas i nije njegov dan može skrenuti na 'Easy' ili 'Classic' stazu. Idemo se osvrnuti kako se najbolje moguće pripremiti za ovakve maratone kako bi ove 'loše' sveli na minimum.

 

SVJESNI SVOJIH MOGUĆNOSTI

 

Biciklizam spada u jedan od najtežih sportova današnjice. Uz to biciklizam je sport koji je veoma zahvalan i za ljude koji se nisu odmalena bavili nekom fizičkom aktivnošću jer djeluje pozitivno na vas kao osobu.

 

Prilikom odabira na koju ćete stazu krenuti budite iskreni prema sebi da li ste zaista kondicijski i tehnički spremni za dužinu staze koju ste planirali. Nema goreg osjećaja nego kada precijenite svoje mogućnosti pa umjesto da uživate u lijepim šumskim, makadamskim stazama, nađete se u situaciji da jedva držite volan od umora, a tek ste na pola staze. Radije se odlučite na kraću stazu da steknete početno samopouzdanje pa na idućoj utrci krenite 'korak' dalje. 

 

race_xc_vallnord_07152018-01575_mdelorme_mr.jpg

 

ODABERITE PRAVI BICIKL

 

Prvo pitanje prilikom odabira bicikla je gdje se sve mislim voziti? Ako je vaš odgovor po šumskim stazama, makadamskim putevima i općenito brdskim stazama kakve nalazimo na mtb maratonima onda je svakako pravi izbor za vas brdski bicikl (MTB).

 

Ova kategorija bicikla se još dijeli u nekoliko potkategorija: Xc, Trail, All-mountain / Enduro, Downhill. Ako imate visoko postavljene ciljeve i želite u potpunosti 'race' geometriju naša preporuka je da odaberete neki od modela sa suspenzijom od 100mm hoda. Hoće li to biti model sa samo prednjom suspenzijom, tzv. 'hardtail' ili model s obje suspenzije, tzv. 'full-suspension' odabir je na vama. Razlika između ova dva odabira je da ćete s 'HT' modelom dobiti nešto lakši i eksplozivniji bicikl dok ćete s 'FS' biciklom dobiti teži ali udobniji bicikl koji će ujedno imati i više gripa na tehničkima stazama uzbrdo i nizbrdo. 

 

race_xc_labresse_08242016_04638_mdelorme_mr.jpg

 

Za one pak koji žele više uživati u trenucima kad se nagib terena iz plus pretvori u minus preporučujemo da razmisle o tzv. Trail modelima poput Trek Fuel EX ili Cannondale Habit.

 

To su modeli koji imaju prednju i stražnju suspenziju, a ujedno i nešto drugačiju geometriju samog okvira. Prednji kut vilice je malo otvoreniji što vozaču omogućava više zabave, a ujedno i više kontrole nad samim biciklom zbog pozicije sjedenja u kojoj se nalazi. Trail bicikl će svojom geometrijom vozača staviti u udobnu poziciju u kojoj će bez problema savladavati teške tehničke uspone (čak i lakše nego što je to moguće s XC biciklom, a razlog tome je nešto veća težina bicikla koja vozaču daje veći osjećaj stabilnosti na tehnički zahtjevnijim terenima), a na spustu će bicikl zbog većeg hoda vilice, dropper cijevi sjedala, šireg volana imati veći osjećaj kontrole i samim time osjećati se samopouzdanije (više samopouzdanja više brzine i više zabave). 

 

c19_jekyll29_ca_2148.jpg

 

ODABIR GUMA

 

Vožnja off-road terenima nikad nije ista bez obzira koliko vi mislili da dobro poznajte neku stazu. Promjene vremena utječu na uvjete na stazi pa vam se lako može desiti da se jednom vozite po suhoj stazi, a drugi puta po blatnjavoj stazi.

 

U tjednu pred utrku svakako vam preporučujemo da svakodnevno pratite vremensku prognozu za mjesto u kojem se odvija utrka kako bi na vrijeme odlučili koju vrstu guma odabrati. Prilikom odabira guma obratite pozornost i na njihovu širinu. Poznato je da je prednji kotač zaslužan za držanje smjera na biciklu, a stražnji kotač za prijenos snage. Zbog toga vam savjetujemo da na prednji kotač stavite gumu širine između 2.2“ i 2.35“, a na stražnji kotač gumu 2.0“ do 2.2“.

 

Svakako razmislite o montaži guma na tubeless. S gumama složenim na tubeless imat ćete poboljšanju zaštitu od bušenja, gume napumpane na manje bara čime ćete imati više amortizacije, a samim time udobnosti u samoj vožnji te će guma puno bolje držati podlogu pogotovo kada se vozite po rastresitom ili mokrom terenu. U našoj ponudi potražite modele Continental s Protection oznakom ili Bontrager gume s Team Issue oznakom. 

 

fullsizerender_2.jpg

 

DODATNA OPREMA

 

Osim odabira bicikla i guma svakako treba voditi računa i koju dodatnu opremu, alat imati uz sebe na utrci ali i na svakom treningu ili vožnji. Kako vožnja off-road terenom može biti nepredvidiva tu i tamo se svakome zna desiti neki tehnički kvar poput bušenja gume ili puknuća lanca. Bilo bi šteta da vožnju morate prekinuti zato što uz sebe niste imali rezervnu zračnicupumpu ili CO2 bombicu. 

 

fullsizerender_3.jpg

 

Kako bi vam sve to bilo lakše nositi sa sobom odlično rješenje je i korištenje biciklističkih ruksaka. Njihov dizajn omogućava ravnomjerno raspoređivanje težine koju nosite na leđima kako vas sam ruksak ne bi ometao u vožnji. Prednost takvih ruksaka je što u sebi sadrže i mjehur za tekućinu. Tako možete uštedjeti dragocjene minute, sekunde na utrci jer nećete morati stajati u feed zonama. 

 

img_9992.jpg

 

DOBRO JEDITE

 

Posljednja ali ne i najmanje važna stvar je da pripazite na prehranu. Dan-dva prije utrke obratite pozornost da unesete dovoljnu količinu ugljikohidrata kako bi nadopunili zalihe glikogena u vašim mišićima i jetri. Otuda će se vaši mišići imati dovoljno energije za napor koji je pred vama na utrci.

 

Svakako nemojte preskočiti i doručak prije utrke, a ovisno o dužini maratona koji vozite imajte uz sebe i poneku energetsku čokoladicu, gel ili bananu. Svakako na vožnjama, treninzima prije utrke testirajte što vam najbolje odgovara za nadopunu energije. 

 

Pridružite nam se u Rapcu 27.04. na prvoj utrci Husqvarna Adria Bike Series, svratite do našeg štanda po još korisnih savjeta, isprobajte najnovije modele bicikala iz naše ponude, a uz to provjerite i kakve sve novosti pripremamo za vas u našoj ponudi.

skrolaj na vrh