Najbolji enduro bicikli u 2019.

Najbolji enduro bicikli u 2019.
objavljeno: 09.05.2019.

 

Glavna namjena enduro biciklima nekima je utrka protiv štoperice na utrci, a drugima će odlično poslužiti u 'hvatanju' prijatelja po lokalnim šumskim stazama ili u bike parkovima.

 

ENDURO BICIKLI – Geometrija i karakteristike

 

Kada bi uspoređivali mtb modele za kros, trail i enduro uočili bi kako je između geometrija okvira najveća razlika upravo u kutu prednje vilice, veličini hoda na vilici te razmaku između kotača. Enduro bicikli imaju otvoreniji kut prednje vilice koji se kreće oko 65°, a veličina hoda vilice je najčešće 160mm. Upravo takav otvoreniji kut  vilice i veći hod omogućavaju vozaču da s lakoćom prelazi preko tehničkog i nepredvidivog terena u šumi. Odlične karakteristike u vožnji ne samo da će vozač osjetiti u vožnji nizbrdo već i u vožnji uzbrdo, naročito na strmim dijelovima staze koji su prekriveni korijenjem i kamenjem. 

 

voznja-bicikla-enduro-mtb-trek-rog-joma-2019-bicikli.jpg

 

Ovi modeli ujedno su mtb bicikli s dvije suspenzije od kojih je najčešće stražnja suspenzija s 150mm hoda. 

 

Druga značajnija karakteristika je razmak između kotača, tzv. 'wheelbase' koji je u odnosu na modele bicikla koji imaju manje hoda na prednjoj vilici nešto duži. Veći međuosovinski razmak između kotača omogućava više stabilnosti, a time naravno i bolju upravljivost samog bicikla. Ponekad ćete imati osjećaj kao da su oba kotača čvrsto prilijepljena na podlogu bez obzira koliko ona bila grbava, odnosno tehnički zahtjevna. 

 

enduro-slash-mtb-bicikli-downhill-rog-joma-2019.jpg

 

S obzirom na to da je enduro u zadnje vrijeme postala veoma popularna disciplina za natjecanje većina 'čistokrvnih' enduro modela ima 29” veličinu kotača. Kod modela poput Cannondale Jekyll-a imate mogućnost birati između 27.5” i 29” veličine kotača, dok kod Trek-a možete birati između dva modela: Slash koji je 'čistokrvni' enduro model (a nerijetko ga možete vidjeti i pod nogama downhill vozača) i Remedy koji pripada u skupinu 'all-mountain'/enduro modela. Slash platforma dostupna je samo s 29” kotačima, a Remedy sa 27.5” kotačima. 

 

Na modelima poput Remedy-ja, Slash-a i Jekyll-a nalazimo i dropper cijev sjedala. Promjena visine sjedala u toku vožnje omogućava nam promjenu centra težišta tijela na biciklu. To pridonosi boljoj kontroli bicikla na spustu, usponu i u zavojima. 

 

TREK REMEDY 7

 

remedy-enduro-mtb-bicikl-rog-joma-trek.jpg

 

Remedy 7 pripada u kategoriju 'BEST BUY' all-mountain bicikla. Kvalitetan i izdržljiv aluminijski okvir uparen s doživotnom garancijom i dijelovima poput prednje vilice Rock Shox Yari s 160mm hoda te stražnjom suspenzijom Rock Shox Deluxe RL s 150mm hoda. Zahvaljujući jednostavnosti Sram Eagle 1x12 grupi mjenjača bez puno problema naći ćete idealan omjer brzine bilo da se vozili uzbrdo ili dodavali gasa u vožnji nizbrdo. 

 

remedy-7-enduro-mtb-bicikli-rog-joma-2019.jpg

 

Za odličan grip na stazi zaduženi su kotači iz serije Bontrager Line (serija napravljena upravo s 'naglaskom' da omogući bolje vozne karakteristike u specifičnim uvjetima kakve nalazimo na 'trail'/'all-mountain'/enduro stazama). Unutarnja širina obruča na ovim kotačima je 28mm što omogućava veći volumen gume na podlozi (bolju upravljivost i više udobnosti). Kotači su ujedno i tubeless ready tako da omogućavaju vrlo lagan setup za vožnju bez unutražnje gume, zračnice.

 

remedy-bontrager-mtb-enduro-bicikl-trek-rog-joma-2019.jpg

 

TREK SLASH 8

 

enduro-bicikl-mtb-rog-joma-trek-slash-2019.jpg

 

Kada pogledamo porodicu Slash modela upravo ovaj model izdvojili bismo kao 'BEST-BUY' opciju za vozače koji traže pravi enduro bicikl. Okvir je opet napravljen od kvalitetnog i izdržljivog Alpha Platinum aluminija. Veliki 29er Bontrager Line kotači ovdje su kako bi vam omogućili brzo kotrljanje preko svih prepreka na koje naiđete na stazi. 

 

U odnosu na Remedy 7, Slash 8 može se pohvaliti ekskluzivnom tehnologijom RE:aktiv s Thru-Shaft koja omogućava još precizniji i aktivniji rad stražnje suspenzije hoda 150mm. Zbog toga i ne čudi da je upravo Slash model dobio nagradu kao najbolji mtb bicikl godine od prestižnog web portala Pinkbike.

 

CANNONDALE JEKYLL CRB/AL 3

 

jekyll-enduro-mtb-bicikl-rog-joma-2019.jpg

 

Za razliku od Remedy 7 i Slash 8 modela, Jekyll Crb/Al 3 model kombinacija je karbonskog i aluminijskog okvira. Prednji trokut je u potpunosti od karbona, a stražnji trokut je aluminijski. Stražnji trokut može se pohvaliti Cannondale Ai tehnologijom (asimetričnost) čime je postignut jedan od najkraćih 'chainstay-ja' u ovoj kategoriji bicikala. Zahvaljujući Ai tehnologiji osjetit ćete kako je bicik krut i agilan unatoč tome što je riječ od modelu s dvije suspenzije na 29er kotačima.

 

Ono čime se Jekyll i Cannondale mogu pohvaliti je suradnja s Fox-om u kojoj je nastao sistem koji zovu 'Gemini'. Pomoću njega možete mijenjati hod stražnje suspenzije ('Flow' ili 'Hustle' mod). Kada želite agresivnije voziti uzbrdo, pumpati kroz zavoje ili krenuti u sprint uz pomoć ručice na volanu podesite suspenziju na 120mm hoda, a kada želite jednostavno preskakati sve prepreke ispred sebe bez da ih morate zaobilaziti otvorite suspenziju na 150mm hoda. 

 

jekyll-gemini-enduro-mtb-bicikli-rog-joma-2019.jpg

 

Ovaj model također ima pogonsku grupu Sram Eagle s 1x12 prijenosom, tubeless ready kotače i dropper cijev sjedala

 

Prilikom kupovine bilo kojeg modela iz naše ponude dobivate odrađen prvi servis na biciklu, a u roku 2 mjeseca nakon kupovine imate pravo na još jedan besplatan servis

 

Zahvaljujući našoj demo floti ako želite isprobati Remedy ili Jekyll model slobodno se javite porukom u inbox na naše društvene mreže ili na e-mail: mp4@rog-joma.hr

skrolaj na vrh