Trek Marlin 8 – Najbolji Marlin do sada?

Trek Marlin 8 – Najbolji Marlin do sada?
objavljeno: 26.05.2022.

 

Marlin modeli u svojoj seriji nude nekoliko modela (4, 5, 6, 7 & 8) upravo iz razloga kako bi kupac mogao izabrati model koji opremom / dijelovima najbolje odgovara njegovim potrebama. Ovdje valja naglasiti kako bez obzira na jačinu opreme svaki Marlin model dolazi s aluminijskim okvirom - Alpha Silver - na koji vrijedi doživotno jamstvo za prvog kupca. Marlin okviri na sebi imaju značajke poput provođenja bužira kroz okvir bicikla, nešto što bi inače prije nalazili samo na biciklima iz high-end ponude.

 

Trek Marlin 8 – Najbolji Marlin do sada?

 

Značajka poput „Smart Wheel Size“ postavlja svaku Marlin veličinu na najbolje odgovarajuću veličinu kotača s obzirom na geometriju okvira. Tako će npr. najmanja veličina XXS biti na 26“ kotačima, veličine XS i S na 27.5“ kotačima, a sve ostale veličine od M – XXL na 29“ kotačima.

 

Trek Marlin 8 – Najbolji Marlin do sada?

 

Trek Marlin 4

Trek Marlin 8 – Najbolji Marlin do sada?

 

Marlin 4 ulazni je model koji dolazi opremljen prednjom suspenzijom na oprugu, Shimano 3x7 grupom mjenjača, mehaničkim disk kočnicama. Ovo je model koji će u potpunosti ispuniti očekivanja vozača koji bicikl želi koristiti kao prijevozno sredstvo i s vremena na vrijeme rekreativno voziti po laganim off-road stazama. Značajke poput prihvata za nogar, stražnji nosač tereta samo su dodatan bonus zbog kojeg Marlin bez problema može iz MTB bicikl postati pravi commuting bicikl.

 

Trek Marlin 8 – Najbolji Marlin do sada?

 

Trek Marlin 5

Trek Marlin 8 – Najbolji Marlin do sada?

 

Marlin 5 u odnosu na prošlu godinu odskočio je u „razred više“ po pitanju specifikacija i mogućnosti odabira veličine okvira. Marlin 5 također je opremljen prednjim suspenzijom na oprugu ali uz to ima i mogućnost zaključavanja suspenzije kako bi vaša vožnja bila efikasnija na uzbrdicama ili po ravnom gdje nema puno neravnina. Grupa mjenjača je Shimano Altus s prijenosom 2x8 koja uvelike olakšava promjenu brzina novim vozačima. Za više snage prilikom kočenja zaslužne su hidraulične disk kočnice. Marlin 5 modeli također su dostupni i u novoj veličini XXS koja se vrti na 26“ kotačima pa je ovo model koji može biti odličan izbor za mlađe vozače koji su taman na granici prelaska s dječjih modela bicikala.

 

Trek Marlin 6

Trek Marlin 8 – Najbolji Marlin do sada?

 

Marlin 6 također je u novoj sezoni odskočio u razred više po pitanju opreme i možemo reći da je ove sezone upravo ovaj model „BEST-BUY“ opcija za one vozače koji razmišljaju da uđu u svijet brdskog biciklizma. Najveća razlika u odnosu na model Marlin 5 je 1x grupa mjenjača koja je danas standard na gotovo svim high-end MTB modelima u kategorijama XC – Trek Procaliber ili Supercaliber, Trail – Trek Fuel EX, Enduro – Trek Slash.

Marlin 6 opremljen je Shimano Deore 1x10 grupom mjenjača koja omogućava brži i lakši prijenos brzina zbog čega će off-road vožnja po zahtjevnijem profilu staze biti još jednostavnija.

 

Trek Marlin 7

Trek Marlin 8 – Najbolji Marlin do sada?

 

Marlin 7 najveću nadogradnju dobio je zahvaljujući jačoj prednjoj suspenziji – RockShox Judy. Iako i dalje pričamo o modelu suspenzije na oprugu vozači mogu osjetiti kako RockShox suspenzija bolje klizi i zbog toga su performanse na off-road terenu još bolje. Marlin 7 također je opremljen i Shimano hidrauličnim disk kočnicama.

TREK MARLIN 8 – Najbolji Marlin do sada?

Možemo reći da je Trek Marlin 8 početak ponude u liniji high-end modela. Ovo je model koji ne samo da može ispuniti sva očekivanja novih MTB vozača već će i vozači koji su do sada vozili ulazne modele brdskih bicikala osjetiti performanse kakve inače nalazimo na puno skupljim modelima.

 

 

Trek Marlin 8 – Najbolji Marlin do sada?

 

Glavne značajke:

Prednja suspenzija RockShox Judy Silver

Trek Marlin 8 – Najbolji Marlin do sada?

 

Za razliku od svih dosadašnjih Marlin modela, Marlin 8 opremljen je prednjom suspenzijom na zrak koja osim zaključavanja nudi i mogućnost podešavanja brzine povrata (tzv. „rebound“). Zbog toga ćete na zahtjevnijem off-road terenu osjetiti više kontrole na spustu i u zavojima.

Sram Eagle grupa mjenjača

Trek Marlin 8 – Najbolji Marlin do sada?

 

Sram Eagle grupa mjenjača najčešće viđamo na biciklima čiji cijenovni rang kreće od 10.000 kn na više. Veliki raspon brzina od 1x12 omogućava vozaču da s lakoćom savlada i najteže uspone iako je početnik u brdskom biciklizmu i još nije razvio dovoljno snage i izdržljivosti. Ono zbog čega osobno i volimo prijenos 1x12 je jednostavnost promjene brzina, a pogotovo kad se nađemo u šumi gdje nas mogu zadesiti situacije gdje nam kao početniku promjena brzina na prednjem lančaniku može biti prezahtjevna zadaća zbog koje ćemo manje uživati u vožnji.

Tubeless Ready obruči

Trek Marlin 8 – Najbolji Marlin do sada?

 

U svijetu brdskog biciklizma veoma je popularno voziti na tubeless gumama. Marlin 8 ne samo da dolazi opremljen s Bontrager Kovee Tubeless-Ready obručima nego je u startu opremljen i Tubeless Ready vanjskim gumama. Jedino što vam preostaje je montirati na obruče tubeless traku, tubeless ventile i uliti tubeless tekućinu i spremni ste za vožnju s više gripa i manje bušenja!

Shimano hidraulične disk kočnice

Trek Marlin 8 – Najbolji Marlin do sada?

 

Bez obzira jeste li početnik ili iskusniji vozač, hidraulične disk kočnice pružaju vam najbolji osjećaj i najviše sigurnosti prilikom kočenja. Na tržištu vjerojatno ne postoji brend koji ima pouzdanije disk kočnice od Shimana pa stoga ne čudi da su upravo Shimano hidraulične disk kočnice sinonim kad je u pitanju odabir hidrauličnih disk kočnica.

skrolaj na vrh