Osigurajte svog mališana kvalitetnom opremom za bicikl

Osigurajte svog mališana kvalitetnom opremom za bicikl
objavljeno: 24.10.2016.

Učenje i vožnja bicikla svakom je djetetu novo i toliko željno iskustvo.

 

Osim što vašem mališanu predstavlja ogromnu radost, vožnja biciklom kod djeteta razvija i motoričke, kognitivne i druge sposobnosti, a istovremeno djeca uče odgovornosti i poštivanju prometnih propisa.

 

No, kako bi vaše dijete sigurno vozilo na svoja dva (u najranijoj dobi i četiri) kotača, neophodno je da ga prije samostalnog upravljanja biciklom naučite sve što je potrebno.

 

O tome gdje i kako djeca mogu završiti tečaj za sigurnim upravljanjem bicikla, pisali smo nedavno, a danas ćemo reći nešto više o tome što biste trebali napraviti nakon toga, kako biste povećali sigurnost vašeg djeteta u prometu.

 

Dakle, donosimo popis najvažnijih stavaka dodatne opreme koja će neminovno igrati veliku ulogu u povećanju sigurnosti vašeg mališana kada je riječ o vožnji biciklom.

 

Kaciga

Uz ispravan bicikl i funkcionalne osnovne dijelove, apsolutni broj 1 kada je sigurnost na biciklu u pitanju zasigurno je dobra i kvalitetna dječja kaciga.

 

Kaciga će sačuvati dijete od težih ozljeda u slučaju pada ili sudara, a osim toga, zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na cesti na glavi moraju nositi svi vozači bicikla mlađi od 16 godina.

 

Dakle, ako ne želite za djetetove propuste plaćati 300 kuna kazne, ulaganje u kacigu preporučuje se.
 

trek_kids_9983.jpg

 

Ogledala 

Ako se zajedno s vašim mališanom vozite po cestama ili prometnim putevima, retrovizori su vrlo bitni.

 

Zapravo, svako vozilo koje se kreće na cesti trebalo bi imati ogledalo, bilo da je riječ o motornom vozilu ili pak biciklu.

 

Ogledalo će osigurati vašem mališanu da izbjegne nepotrebna okretanja, a kako djeca nemaju najfinije izvježbanu motoriku, postoji mogućnost da tijekom okreta glavom nehotice okrenu i upravljač radi čega se mogu dogoditi padovi i neželjeni događaji.

 

Ogledalo nije obavezan, to jest zakonski propisan dio bicikla, ali uvelike će povećati sigurnost vašeg djeteta tijekom vožnje, a spomenimo i kako će ga pripremiti danas-sutra za vožnju motornog vozila, budući da će mu korištenje retrovizora pomoći u obavljanju potrebnih provjera.

 

Štitnici

Neki roditelji reći će da držite dijete pod staklenim zvonom i da je prevelika mimoza, ali nemojte se obeshrabriti - štitnici za cijelo tijelo neizostavan su dio dodatne sigurnosne opreme, kako kod onih najmlađih, tako i kod već iskusnih bajkera.

 

U prvom redu ovdje spadaju štitnici za koljena zatim oni za laktove, te naposljetku, ništa manje važni, štitnici za dlanove i zapešća.
 

slorence_sprfly24_001.jpg

 

Prilikom pada vaše će dijete tako zaštititi najugroženije dijelove tijela te će moći bezbrižnije jurcati na svom metalnom ljubimcu.

 

Štitnici za ruke će, kao i rukavice, zaštititi najnježniji i najmanje zaštićeni dio djetetova tijela - dlanove.

 

Uz to, tijekom jesenskog i zimskog perioda bit će im mnogo toplije za malene ručice tijekom bicikliranja.

 

Svjetla i reflektirajući prsluk

Mnogi bicikli za djecu nemaju u osnovnoj opremi adekvatno svjetlo pa je na tom području potrebno uložiti nešto volje i novaca.

 

Iako će djeca najčešće biti s vama i vama na oku, njihovu uočljivost u trenucima smanjene vidljivosti uvelike možete povećati investiranjem u svjetlo koje se lako montira na biciklu.

 

Također, reflektirajući prsluk, kao i reflektirajuća fluorescentna zastavica povećava da ostali sudionici u prometu na vrijeme uoče vaše dijete.

 

Ako smatrate da vam ne treba svijetlo, odnosno ako dijete ne izlazi prečesto u vožnju tijekom ranojutarnjih ili kasnovečernjih sati, barem uložite u neki oblik trepćuće bljeskalice ili pak najobičnijeg mačjeg oka.
 

k9a9690.jpg

 

Pamet u glavu

Najvažniji sigurnosni aspekt vašeg djeteta ste - vi sami.

 

Naučite dijete kako da se pametno kreće u vožnji i ono će usvojene navike koristiti kada za to dođe vrijeme.

 

Poštivanjem prometne kulture možete izbjeći mnogo neželjenih situacija u prometu.

 

Zapamtite, kada ste s vašim mališanom u vožnji, ono gleda najviše vas i od vas upija znanja i vještine.

 

Uz svu dodatnu opremu na biciklu, vi ste svom djetetu najveći saveznik. Kaciga, štitnici, svjetla i sve drugo, samo su vaša produžena ruka.

 

Za prometnu kulturu i poznavanje prometnih propisa, morat ćete se pobrinuti sami. Mi vam, s druge strane, nudimo najbolju biciklističku opremu za vas, ali i vaše klince.

 

Trebate li pomoć, postavite nam pitanje.

skrolaj na vrh